2011. október 19., szerda

Erdély vonzóbb a külföldi tőke számára

http://www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPArticleScreen.vm/id/64627
 Ö. I. B.
Osztrák üzletemberek partnerségét szerezte meg az MPP gazdasági osztálya. Keizer Róbert Kolozs megyei elnöktől megtudtuk: „a sógorok” több beruházásban is érdeklődést mutatnak.

Erdélyből korlátlan mennyiségben sót szeretnének értékesíteni, továbbá napi 600 tonna almát importálni. Hulladékfeldolgozó üzemeket létesítenének, egyet Kolozs megyében és egyet Székelyföldön, amelyek terméke fűtésre használható. Ugyanakkor vadászturizmusunk fellendítéséből is kivennék részüket Ausztria, Németország és Svájc bevonásával, amelyhez tervet várnak, és amit egy soron következő bécsi gazdasági fórumon ingyen be lehet mutatni.
Több japán, Erdélyben befektetni óhajtó nagyvállalattal is tárgyaltak Bukarestben. Legjelentősebb multi közülük az Itochu, amely hajó- és vonatgyártásban, energiaiparban érdekelt, szerte a világban százezer alkalmazottat foglalkoztat, és több évtizede vannak jelen Romániában. Mások is nyitottak erdélyi befektetésre, napokon belül eldől, hogy ki milyen ágazatban akar még az idén szerződést kötni nyersanyagok feldolgozásában vagy mezőgazdasági témákban. A távol-keletiek Kézdivásárhelyen az ipari parkban két, hulladékpapírt feldolgozó papírgyárat, orvosi rendelőintézetet létesítenek, és ugyanott helyet kaphat egy kínai–német traktorgyár fiókja is, amennyiben sikerül elérni, hogy az erdélyiek biztosítsák a termékek szervizelését, kirendeltségek megteremtését.