2011. december 28., szerda

Élénkült a piacuk

http://mno.hu/mezogazdasag/elenkult-a-piacuk-1039990
WA Forrás: MTI
2011. december 28.
Az év első három negyedévében 51 milliárd forint volt a mezőgazdasági gépberuházások értéke, ami 68 százalékos éves növekedés, míg alkatrészekre 16 százalékkal többet, 26,5 milliárd forintot költöttek a Vidékfejlesztési Minisztérium háttérintézménye, az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) tájékoztatása szerint.
Az Agrárgazdasági Figyelő című kiadványában megjelent cikk utal arra, hogy 2010-ben alig több, mint 35 milliárd forint volt a mezőgazdasági gépek eladásának értéke, ami drasztikus visszaesés 2009-hez képest, amikor az értékesítés meghaladta a 140 milliárd forintot.
Az AKI megállapítása szerint bár a magyar mezőgépgyártás számára fontos a belföldi igények kielégítése, a belföldi gépeladásokból mindössze 10 százalékban részesednek a magyarországi gyártók. Az újonnan csatlakozott európai uniós országok közül csak Magyarország számít a mezőgazdasági gépek területén nettó importőrnek.
Nőtt az erőgépek iránti kereslet is az idei év első három negyedévében. A traktorok értékesítése a darabszámot tekintve 78 százalékkal nőtt, gabonakombájnból pedig két és félszer annyit adtak el, mint 2010 első kilenc hónapjában. Kombájnból 131 darabot, traktorból pedig 1090 darabot értékesítettek az idén az első három negyedévben.
A munkagépek esetében is jelentős a piacbővülés – állapítja meg az AKI. Talajművelő gépekből szeptember végéig 53 százalékkal, vetőgépekből 84 százalékkal többet adtak el, mint a múlt év hasonló időszakában. Terményszárítókból az eladások már elérték a 2009. évi szintet, s ez az idén az első három negyedévben 64 százalékos növekedés 2010 hasonló időszakához viszonyítva.
Megjegyzés
E cikk azért fontos, mert igazolja az a helyes utat amit a vidéken élők esetében igaz, mindazt, amit egy pár éve eltervezett a MPP Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakosztály kimondott és következetesen folytatott! (EP)