2011. december 29., csütörtök

Meglepetés

http://blog.erdely.ma/arus_zsolt/2011/12/28/meglepetes/
Néha a legtapasztaltabb politikust, a legnagyobb vezért is éri meglepetés. Ez történt nemrég - minõ kellemetlen - megyénk első titkárával is. Erre akkor jöttem rá, amikor a megye közbeszerzéseit (pontosabban azok egy részét) tartalmazó honlapot böngésztem, ugyanis erre akadtam:
A téma a megyei utak hótalanítása, téli karbantartása Gyergyószéken. Hogy az összeg - 130.348 lej - kicsi vagy nagy, azt döntse el ki-ki maga, annál ugyanis érdekesebb a munkálat odaítélésének a módja: elõzetes meghirdetés nélkül, közvetlenül adták a megbízatást a nyertes cégnek. S most jön az, amire a bevezetõben utaltam: szó nincs itt semmiféle kivételezésről, tisztességtelenségrõl, bundáról! Nem, dehogy!! A magyarázat eme eljárásra ott van leírva, bárki olvashatja: Situatie de urgenta extrema survenita in urma unor evenimente care nu puteau fi prevazute de autoritatea contractanta. Románul nem tudók kedvéért: Rendkívüli sürgõsségi eset, mely a hatóság által elõre nem látható események nyomán állt elõ.
Szinte látom a megdöbbenést B.Cs. arcán, amikor december 27-én csak úgy, pólóban és rövidnadrágban besétál a hivatalába. Útközben csicseregnek a madarak, enyhe szellő lengedez, virágok virítanak a megyeháza mellett a parkban. S akkor mint derült égből a horogütés, az irodájában az a hír várja, hogy Gyergyóban lehavazott. Hű az áldóját, mondja magában, ez mégiscsak példátlan, hogy ilyen csúf játékot ûzzön vele a természet! Második gondolata azonban már az aggódás szülőföldjéért, a jó gyergyói emberekért. Mi lesz velük ebben a váratlan télben, havas, csúszós utakkal? Lezárt utak, balesetek, nagy anyagi kár, halottak vonulnak el lelki szemei előtt. Szinte kicsöppen a könnye is. Ezt mindenképp meg kell akadályozni, mondja magában, s máris kiadja a parancsot: keressék meg a legjobb hótalanitó céget egész Gyergyóban, s az igazgatót azonnal hozzák elébe, mert szerződést akar kötni vele. S lõn. Nem telt el egy óra, az igazgató ott állt haptákban előtte, s már írták is alá a hótalanítási szerzõdést. Szavamra így volt, aki nem hiszi, járjon utána.