2011. december 24., szombat

Nagykárolyban szobrot állítottak gróf Károlyi Sándornak

http://erdely.ma/kultura.php?id=107005
2011.12.24
Szobrot állítottak Nagykárolyban gróf Károlyi Sándor kuruc, majd császári táboroknak, a szatmári béke létrehozójának, a Szatmár megyei svábok letelepítőjének. Ezzel egy időben mutatták be a közönségnek az uniós forrásokból felújított Károlyi-kastélyt is.
Gróf Károlyi Sándor mellszobrát a Nagykároly központjában álló Károlyi-kastély parkjában avatták fel csütörtökön.
Mint a Krónika című erdélyi magyar napilap írja, a szobor Bíró Lajos alkotása, a szoborállítás költségeinek harmadrészét a magyar állam, kétharmad részét a nagykárolyi önkormányzat biztosította. A talapzaton a tábornok neve latin változatban, Alexander Károlyiként szerepel, úgy, ahogy a Rákóczi-szabadságharcot lezáró 1711-es szatmári békeszerződést aláírta.
A szoboravatással egy időben mutatták meg először az érdeklődőknek az európai uniós forrásból felújított Károlyi-kastélyt, amelynek a napokban történt meg a műszaki átadása.
A nagykárolyi Károlyi-kastély és az erdődi várrom restaurálására 2008-ban nyert a nagykárolyi és az erdődi önkormányzat a Regionális Operatív Program keretében mintegy 5 millió eurós támogatást. A pénz túlnyomó többségét – több mint 4,5 millió eurót – Károlyban használták fel. 
A Károlyi-kastély a középkori lovagi kastélyokat idéző mai neogótikus alakját 1893-1896 között nyerte el. E periódusban tulajdonosa Károlyi István, a magyar arisztokrácia egyik kiemelkedő személyisége volt. Úgy építették át, hogy a kastély főfalaiként megőrizték a barokk, 18. századi falakat, amelyekhez különböző méretű és formájú tornyokat illesztettek. 
A nagykárolyi kastélyt a leszármazottak nem igényelhették vissza, ugyanis azt 1940-ben Károlyi Melinda a magyar hadseregnek adományozta. A második világháborút lezáró békeszerződés után román állami tulajdonba került. A kastélyt 2012 első hónapjaiban nyitják meg a látogatók előtt MTI