2011. december 26., hétfő

Répás: szeretnénk elkerülni, hogy a magyar kártyát kijátsszák

http://atv.hu/cikk/20111225_repas_szeretnenk_elkerulni_hogy_a_magyar_kartyat_kijatsszak?source=hirkereso

2011.12.26. 
A nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint az idei év a cselekvésről szólt a nemzetpolitikában. Répás Zsuzsanna az MTI-nek adott évértékelő interjúban arról is beszélt, hogy a magyarságot ért jogsértések ellen határozottan fel kell lépni, és az állampolgárságuktól megfosztott felvidékieknek minden segítséget megad a magyar kormány. Megjegyezte: Szlovákiával messze nem olyan rossz a viszony, mint amit az állampolgársági ügyek mutatnak.
A helyettes államtitkár a Szlovákiában kialakult helyzetről azt mondta: az elmúlt másfél évben nagyon komoly változások következtek be, elindult a párbeszéd, és minden szinten folyamatosak a konzultációk. Nagyon sajnálják ugyanakkor, hogy az utóbbi időben az állampolgársági ügyekben olyan megdöbbentő események történtek, amelyről azt gondolták, két uniós állam között nem fordulhat elő - mondta, és megjegyezte: a szlovák állampolgársági törvény módosítása szerepel a kormányprogramban, és ígéretet kaptak, hogy senkit nem fognak azért megfosztani állampolgárságától, mert felvette a magyart.
Szlovákia: célpontban a magyarok
Répás Zsuzsanna szerint: a szlovák fél részéről átadott szerződéstervezet nem elfogadható, abban például az szerepel, hogy az állampolgárságra vonatkozó adatokat kölcsönösen átadják. Magyarország ilyen adatokat azonban senkinek nem fog kiadni - szögezte le ismét.
A helyettes államtitkár hozzátette: a jogi helyzet is abszurd, ellentmondások vannak a szlovák jogrendszeren belül a törvény és az alkotmány között. Megjegyezte: Szlovákia nem tagadja a kettős állampolgárság intézményét, hiszen a magyar törvényhez hasonló módon adott állampolgárságot és szavazati jogot a határon túli szlovákoknak, sőt most is lehet például Szlovákiában dolgozva kettős állampolgárságot szerezni. Egyértelmű, hogy a lakosság egy csoportja, a magyarok ellen irányul a szlovák ellenszabályozás, ami diszkriminatív - mutatott rá. Kiemelte: az érintettekkel folyamatosan kapcsolatban vannak, és számukra minden segítséget megadnak. Hozzátette: ugyanakkor egyértelműen az a megoldás, ha a szlovák fél visszavonja a diszkriminatív passzust.
Előveszik a magyar kártyát?
Kitért arra is, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzésének örülnek. Mint mondta, a plurális demokrácia alapja, hogy vannak különböző politikai nézetek, és ezek hallathatják hangjukat. Hozzátette: a magyarság hatékony érdekképviseletének megvalósításához ugyanakkor összefogásra van szükség. Abban bíznak, hogy a politikai felek megtalálják az összefogás módját, hiszen bár vannak ellentétek, de nem olyan helyzet, hogy a párbeszéd lehetetlen lenne.
Hozzátette: a jövő év nagyon mozgalmas lesz nemzetpolitikai szempontból, minden szomszédos országban választások lesznek. Szeretnénk elkerülni, hogy a magyar kártyát kijátsszák, ugyanakkor számítani lehet arra, hogy ezt elő fogják venni egyesek - mondta Répás Zsuzsanna.
Kiemelte: a jogsértések ellen fel kell lépni, a "látszat jó viszony" kedvéért kisebbségi jogsértéseket eltűrni nem szabad. Ez elfogadhatatlan, és nem is vezet eredményre, ezt megmutatta az elmúlt nyolc év is - mondta.
Szólt még arról, hogy az oktatás-nevelési támogatások azokhoz az erdélyi igénylőkhöz is megérkeznek a jövő év elején, akik eddig nem kapták meg.
Az idei évhez hasonlóan várhatóan mintegy 13 milliárd forintból gazdálkodhat a terület, a Határtalanul! program keretében jövőre is 17 ezer diák utazhat osztálykirándulás során határon túli magyar területekre, a költségvetési támogatási keret továbbra is 500 millió forint lesz. Répás Zsuzsanna úgy fogalmazott: ha sikerül megőrizni a támogatásokat a jelenlegi gazdasági helyzetben, az komoly eredmény. Szeretnék a rendelkezésre álló forrásokat minél hatékonyabban és koncentráltabban felhasználni.
A cselekvés éve
A helyettes államtitkár azt mondta, hogy míg a tavalyi esztendő a szemléletváltásról, az alapok lerakásáról szólt, az idei év már a cselekvésről. Kifejtette: elkezdődött az új támogatáspolitikai rendszer működtetése, a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülésén új kritériumrendszert fogadtak el a nemzeti jelentőségű intézmények támogatására. A határon túli szervezetektől beérkeztek a javaslatok, hogy mely intézmények kerüljenek be ebbe a programba, ezeket most dolgozzák fel, a lista év elejére készülhet el.
Répás Zsuzsanna hozzátette: folyamatban van a háttérintézmények kiépítése, létrejött a Magyarság Háza. Azt szeretnék, ha ez komplex kulturális központ lenne, ahol folyamatosan kínálnának magyarsággal kapcsolatos programokat, helyt adnának kiállításoknak, és pedagógiai módszertani központként is működne, segítséget nyújtva a Határtalanul! osztálykirándulások megszervezéséhez. Megalakult a Nemzetpolitikai Kutatóintézet is, mint a helyettes államtitkár kiemelte: ez teremti meg a gyakorlati munka tudományos háttérbázisát, és kifejezetten a magyarságkutatásra koncentrálva egyfajta űrt tölt be a magyar tudományos életben.
A helyettes államtitkár az idei év történései közül kiemelte még a diaszpóra felé történő nyitást, ezt szolgálta a Magyar Diaszpóra Tanács elindítása, első alkalommal mintegy 50 szervezetet szólítottak meg, és ennek jegyében hozták létre a Nemzeti Regisztert is, amely az interneten keresztül interaktív párbeszédre ad lehetőséget. Répás Zsuzsanna úgy fogalmazott: a diaszpóra eddig méltatlanul háttérbe szorult a nemzetpolitikában. Most sikerült megtalálni azt a kapcsolattartási módot, amely a nyugati magyarság élethelyzetére, problémáira is megoldást jelenthet.
Ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet, működnek a szakbizottságok, megalkották és egyhangúlag elfogadták a nemzetpolitikai stratégiát, amely a legfontosabb cselekvési irányokat rögzíti. Az a legfontosabb cél, hogy a magyar közösségek gyarapodó közösségek legyenek - hangsúlyozta.
Répás Zsuzsanna rámutatott: valódi eredményeket akkor lehet a nemzetpolitikában elérni, ha konszenzus van a legfontosabb törekvések mögöttMTI
Megjegyzés
Sajnos, a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár továbbra is konszenzusről beszél, de éppen az általa végrehajtott cselekvési tervből pont ennek a konkrétumai hiányoznak, hiszen itt erdélyi szinten eddig is csak egy kis csoportot támogatot, csak nagyon kevés réteggel hajlandó tárgyalni s ha tárgyalna is inkább kijelentő mondatokat halhatunk tőle, mint tárgyalási készségre és konszenzusra utaló passzusokat.
Természetesen megértjük, megérthetjük konszenzusra való törekvését, de ehhez éppen tőle a nemzetpolitikai tárca vezető egyéniségétől, kéne konkrét egyeztetésekről, közös programokról hallanunk, de...
De, sajnos nem tudunk olyan dolgokról, amelyet példának vehetne, ellenzéki vagy más - nem kimondottan baráti körből kikerülő - megyei vagy esetleg városi vezető. Valódi eredményt pedig nem a másként gondolkodók figyelmen hagyásával esetleg azok elhallgatásából lehet elérni.
Úgy gondoljuk, hogy a pozitív példák bemutatásával lehet komoly cselekvési irányokat megtalálni és nem csak elméleti stratégiára lenne szükség.
Hiányzik a nemzetstratégia sajtóvisszhangja és szinte hasonlóan a szövetségiekhez, a néppártiak is "leszűrik" a népközösség számára fontos információkat.
Nem ismertek azok a lehetőségek, amelyekkel további tevékenységeket lehetne teremteni és amelyek a saját munkáját is megkönnyíthetné. Ennek hiánya miatt információi több esetben hiányosak: lásd a több éve működő felekezeti "gazdasági háló"-ként  indult kezdeményezést, amit az idén "fedezett" fel.
Persze, most nem akarjuk megróni, hanem arra hívnánk fel a figyelmét, hogy jó lenne ha időnként a már meglevő, létező ellenzékkel is konzultálna, mert meglehet jobban, gördülékenyebben mennének a dolgok, hiszen ez is a plurális demokráciához tartozna (hallatjuk a hangunkat!).
A Magyar Polgári Párt Gazdasági és Vidékfejlesztési Szakosztálya már bebizonyította,hogy a gyakorlati  dolgokhoz nem kimondottan - az amúgy hiánycikként jelentkező - pénzalap nagysága, hanem az anyaországbeli és a Kárpát-medencei üzletemberek és gazdálkodók közti kapcsolat elősegítése, támogatása esetleg adótörvény általi kedvezmények által,stb.  (Erdélyi Polgár)