2012. július 27., péntek

Hazugságot hazugsággal

Böszörményi Zoltán 2012. július 26., 
Băsescu elnöki kampánya idején, de később is, inkoherens volt, kapkodott, nem mondta el a román népnek, amit ő már régóta tudott. Nevezetesen azt, hogy az ország komoly gazdasági gondokkal küzd. 
Nem mondta el, az elnökválasztási kampány alatt sem, és később sem, amikor már tarthatatlanná vált a helyzet, mert az IMF megbízottai megszorongatták az akkori kormányt. Băsescu habogott, hezitált, rosszul, zavarosan fogalmazott. Mindenkinek úgy tűnt, nem mond igazat, valamit elhallgat, halogat. Nincs szándékában kimondania az igazat: ahhoz, hogy az ország gazdasága visszanyerje egyensúlyát, fájdalmas, eleven húsba vágó intézkedéseket kell hozni.
A mai román kormány képviselői – beleértve a miniszterelnököt és a felfüggesztett Băsescut helyettesítő szenátusi elnököt – ezt hazugságnak, a román nép megalázásának tekintik.
Ponta nyílt levélben szólt a román választópolgárokhoz. Arról akarja meggyőzni a vasárnapi referendum szavazóit, hogy Băsescuék az Európai Unió vezetőinek hazudtak, hogy az országot becsmérelték, állampolgárait félrevezették. Mi több, el akarja hitetni velünk, hogy Barrosoéknak és az Európai Unió vezetőinek a PDL és az ország elnöke hazudott, rosszul tájékoztatta őket, és azt is, hogy Brüsszelben nem értelmezték a valóságnak megfelelően, mit követtek el Pontáék az elmúlt hetekben. Mintha azok ott, Európa fővárosában mind ignoránsak lennének, s Pontának kellene felvilágosítania, helyre tennie őket.
Nem hiszem, hogy minket, romániai magyarokat befolyásolhat a fent említett miniszterelnöki levél. Antonescu és Ponta nem mond igazat az ország polgárainak.
Ha ők sem teszik az ellenkezőjét annak, amivel Băsescut és a PDL vezetőségét vádolják, akkor nekünk sincs mit keresnünk a vasárnapi referendumon. 
Hazugságot hazugsággal nem lehet gyógyítani