2012. július 29., vasárnap

Meg van az első arany érem is : Szilágyi Áron olimpiai bajnok!

2012. július 29.,Szerző: hvg.hu
Szilágyi Áron megszerezte a magyar olimpiai csapat első aranyérmét, sima meccsen, izgalom nélkül, mint a legnagyobbak.
A magyar vívó hatodik az idei világranglistán, ellenfele az olasz Occhiuzzi volt, aki a tizenhatodik ugyanebben a rangsorban. Egyikőjük sem jutott még négy közé nagy világversenyen, szóval kijelenthető, hogy a legkiegyensúlyozottabb fegyvernem ma a legkiegyensúlyozatlanabb lett, hiába, az olimpia tényleg más tészta.
Szilágyi bátran kezdett, ismét az övé volt az első tus, aztán a második is, mégpedig tisztán, egy lámpa égett, Ároné. És gyorsan meg is ismételte a bravúrt, 3-0 volt ekkor. Csak azért nem írom, hogy parádés kezdés volt, mert még durvább lett aztán a helyzet, Szilágyi kilenc másodperc játékidő után 6-0 arányban vezetett. Együttes találat következett, több is, aztán megint Szilágyi talált, ezzel lett 7-0. Szilágyi extázisban vívott, csakúgy, mint egész nap tette, az olasz első találata után megint ő volt soron, és 8-1 -es eredménnyel mentek az egy perces szünetre.
A szünet után videobírót kért Áron az első tusnál, együttesnek érezte, de az olasz fiúé lett a pont. Aztán elérte Áron kezét, ekkor lett 8-3 az állás. Újabb együttes találat után Szilágyi megint tisztán szúrt, majd jött az olasz, 9-4 lett. Aztán 9-5, visszatámadott Occhiuzzi. Áron nem jött zavarba, bevitte a tizediket is, ismét öt volt a különbség. Occhiuzzi csinált egy tiszta támadást, ezzel lett 10-6, de utána Szilágyi bravúrpontot csinált, egy visszatámadásból, 11-6. Jött még egy egy lámpás találat, kezdett megnyugtató lenni a döntő. Occhiuzzi megint talált, ezzel 12-7 lett, aztán együtt talált a két versenyző. A tizenharmadik tus gyönyörű volt, ismét visszatámadt a magyar fiú, és behúzta a következőt is, egyetlen találatra volt az aranyérem, 14-8.
Az utolsó tus is teljesen tiszta volt, Szilágyi Áron 15-8 arányban hozta a döntőt, és lépett a legnagyobbak által kitaposott útra: olimpiai bajnok lett!