2012. július 26., csütörtök

Otthon maradni

2012. július 26.
Tény, hogy nem sportszerű lépés a PDL részéről, hogy a Traian Băsescu államfő menesztéséről szóló népszavazás bojkottálására szólította fel szimpatizánsait, hiszen így szinte biztosan nem lesz meg a referendum érvényességéhez szükséges részvételi arány.
Ám az is tény, hogy az USL-kormány sem járt el sportszerűen, amikor módosította a referendumtörvényt, kiiktatva a pótlistákon szavazók külön lajstromba vételét, valamint felszámolva a települési választási irodákat. Egyik lépés a választási csalás, a voksturizmus bátorítására alkalmas, a másik pedig a visszaélések kivizsgálását nehezíti. Victor Ponta kormányfő részéről mindenesetre meglehetősen szánalmas volt levélben panaszkodni Barroso EB-elnöknél, mondván: a PDL alkotmányt sért a bojkottal.
Ha ugyanis nem akadályozza konkrétan a polgárokat abban, hogy éljenek szavazójogukkal, a PDL még csak törvénysértést sem követ el. Aztán majd mindenki eldönti, egyetért-e azzal, hogy az USL a demokrácia korlátait áthágva próbál teljhatalomra szert tenni, ezért nem szabad legitimálni a kormány által kezdeményezett népszavazást, vagy sem. Brüsszel mindenesetre elég gyorsan adott csattanós választ Pontának – Viviane Reding igazságügyi biztos megállapítása, miszerint a kormány még semmit sem tett annak érdekében, hogy bizonyítsa a jogállamiság iránti elkötelezettségét, magáért beszél.
Most kulcsfontosságú lehet, hogyan viszonyulnak az államfő leváltása kapcsán kirobbant politikai háborúhoz a romániai magyar közösség tagjai, akik már kétszer – a 2007-es felfüggesztéskor és a 2009-es államfőválasztáson – kiálltak Băsescu mellett. Az RMDSZ a referendumon való részvételre buzdít, ami annak fényében, hogy a közvélemény-kutatások szerint a többség Băsescu leváltására szavazna, az USL malmára hatjhatja a vizet.
Hiszen, ha a magyarok is növelik a részvételi arányt, hozzájárulhatnak a szavazás érvényességéhez. Márpedig nem lenne szerencsés, ha mi kaparnánk ki a gesztenyét az EU által a jogállamiság megtorpedózásával gyanúsított, magyarellenes akcióval hatalomra került Victor Pontának és Crin Antonescunak. Az otthon maradás ezúttal ugyanolyan véleménynyilvánítás lehet, mint az igen vagy nem szavazat. Szerző: Balogh Levente
Megjegyzés
A MPP vezetősége eddig is a tartózkodás - a szavazó urnától való távolmaradás -  mellett nyilatkozott. A szövetségiek kétkulacsos módon újfent a psd-sek esetleges támogatására számitva a népközösségünk lelkiismeretére hivatkozva egyfajta félrevezetés mellett tette le a voksát. Ezzel újra elárulták azokat, akik rájuk adták a voksukat. A kétkulacsosság nem újdonság, de nekünk mindig volt arra lehetőségünk, hogy a kisebbik roszat válasszuk, ami most a távol-, vagy az otthonmaradás lenne, hiszen a mostani kormány már bizonyította magyarellenességét... (Erdélyi Polgár.)