2012. július 30., hétfő

Pontának és Antonescunak hiányoztak a magyarok

2012.07.30. 
A romániai magyarok nem akartak részt venni a román politikusok „dupla vagy semmi” játékában, és mert számukra nem volt tétje a referendumon való részvételnek, ezzel magyarázta Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, a Kovászna és Hargita megyei alacsony szavazókedvet. Az elöljáró ugyanakkor úgy véli nem sokakat befolyásolt Orbán Viktor magyarországi kormányfő nyilatkozata, amelyben a szavazástól való távolmaradásra szólította fel az erdélyi magyarokat. Antal Árpád rámutatott: a vasárnapi referendumon való részvétel, nem csak Kovászna és Hargita megyékben volt alacsony, hanem egész Erdélyben, ez pedig azt bizonyítja, hogy az erdélyiek nem vevők a nacionalista, magyarellenes üzenetekre.
A sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnöke szerint a román politikusoknak jobban kellene figyelniük a magyar közösség gondjaira, ha szükségük van a szavazatukra. „Nem szeretném ha azt mondanák, hogy mi döntöttük el a referendum sorsát, mivel szerintem a magyar közösség nem háborúban, hanem békeidőben kell a mérleg szerepét betöltse”, mondta Antal Árpád.
Némileg hasonló véleményen van Nemes Előd, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) háromszéki elnöke is, aki szerint „nem mondhatjuk, hogy Orbán Viktor és Tőkés László üzenete döntötte el a referendum sorsát, az erdélyi magyarok a szívükre hallgattak.” A háromszéki néppárti politikus úgy véli ebből az eredményből tanulhatnának a román politikusok, hogy a következőkben nagyobb figyelmet szenteljenek a magyar közösségre, amely esetenként akár a mérleg szerepét is betöltheti.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kovászna megyei elnöke, Marius Obreja ugyanakkor elhibázottnak minősíti az RMDSZ referendumhoz való viszonyulását, azt, hogy a lelkiismeretük szerinti szavazásra buzdították a magyar közösséget. Marius Obreja hibásnak tartja, hogy az RMDSZ vezetői nem azzal foglalkoztak ami Románia legfontosabb problémája volt: az államfő leváltását célzó népszavazás.
A vasárnapi népszavazáson Kovászna megyében rendkívül alacsony volt a szavazókedv, a polgárok alig 18.56 század százaléka járult az urnákhoz. Gyakorlatilag a 185.197 háromszéki szavazópolgárból mindössze 34.384-en voksoltak. A háromszéki szavazók 78 százaléka Traian Băsescu menesztésére voksolt, szám szerint 26.393 személy támogatta az államfő menesztését és 7.307-en pedig a maradása mellett szavaztak. Kovászna megyében 684 szavazatot minősítettek érvénytelennek. A népszavazás során nem jegyeztek egyetlen rendellenességet sem. Sláger Rádió
Hozzászólások:
matahari írta (2012.07.30. 15:18:21)
Én például nem akarok olyan "jól" sem élni, ahogy Ponta-Antonescu kettősfogat akarja. Pont.
Robert írta (2012.07.30. 14:23:23)
Igen mint idioták azok aki nem néztek elöre s nem érdekli öket a jövö. Na éljetek jól ahogy Basescu akarja....
samubá írta (2012.07.30. 13:29:31)
Csak nekünk nem hiányoznak ezek. Gebbedjenek meg a nemzetgyűlölő parasztjai.