2012. július 30., hétfő

Projekt vidéki fiatalokért


2012.07.29
Hazai, illetve magyarországi vidéki fiatalok elhelyezkedését, továbbképzését segíti elő az a határon átnyúló pályázat, melynek részleteiről, megvalósításának menetérő pénteken tájékoztattak a felelősök.
A Vidéki fiatalok Bihar és Hajdú-Bihar Eurorégióban való elhelyezkedésének elősegítése elnevezésű projekt márciusban kezdődött el és jövő februárban ér véget. A főpályázó a Nagyváradi Egyetem, partnere pedig a Debreceni Egyetem, teljes költségvetése 186.724 euró, ezen belül a Nagyváradi Egyetem 121.720, a Debreceni Egyetem pedig 65.010 euróból gazdálkodik. Amint a Nagyváradi Egyetem társadalomtudományi karának PractiPASS termében tartott rendezvényen Pop Adrian, a projekt kommunikációs szakértője elmondta, a két egyetemnek önerőből 5.684 eurót kellett biztosítania, a Nagyváradi Egyetemnek 2.434, a Debreceni Egyetemnek pedig 3.250 eurót.
Hasonló gondok
Velugh Tibor, a Debreceni Egyetem képviselője elmondta: már hagyományosnak mondható a két egyetem közötti sikeres együttműködés, jelenleg elbírálás alatt van egy társadalomtudományi kutatási központ létesítésére irányuló közös projekt is. A jelenlegi projekt eddig zökkenőmentesen zajlott, s az eddigiek alapján kitűnik, hogy a két ország vidéki fiataljainak társadalmi gondjai nagyon hasonlítanak. Bízik benne, tette hozzá, hogy segítséget tudnak majd nyújtani a felméréssel, a tanácsadással, valamint a projekten belül szervezett tanfolyamokkal, s nem utolsó sorban e projekt által hozzájárulnak a határok átjárhatóbbá válásához. Elhangzott: az eddigiek során elkészült a kutatási tervtanulmány, a kérdőív, a munkaadókkal készítendő interjúk vázlata, megkezdődött ezek rögzítése is; zajlik a térség sajtóorgánumaiban megjelent információk elemzése, s október folyamán elkészülnek az empirikus felmérések első összefoglaló elemzésével is. Az elemzések azért is fontosak, mert ezekre alapozva dolgozzák majd ki azokat a képzéseket, melyekkel a debreceni partner segítséget tud majd nyújtani a főpályázónak.
Mit szeretnének?
Dr. Flóra Gábor, a Partiumi Keresztény Egyetemkancellárja, s a projekt kutatási szakértője elmondta: öt Bihar és öt Hajdú-Bihar megyei település fiataljaival töltetnek majd ki közös kérdőívet, mely többek között arra vonatkozik, hogy szeretnének-e továbbtanulni, szeretnének-e szakmai továbbképzést, itthon maradnának-e, illetve emigrálnának inkább, figyelembe veszik-e a szomszédos országbéli munkalehetőségeket, illetve szeretnének-e mezőgazdasággal foglalkozni és milyen formában tartják ezt megvalósíthatónak. Interjúk készülnek egyúttal a polgármesteri hivatalok képviselőivel, s a helyi vállalkozókkal.
Daniela Bălţătescu, a Nagyváradi Egyetem munkatársa elmondta: a projekt során 150 hazai és ugyanannyi magyarországi fiatal számára fognak elhelyezkedési tanácsadással szolgálni, emellett száz fiatal tanfolyamon is részt vehet majd, melyen a kommunikációról és a vállalkozásvezetésről tudhatnak meg többet. A legjobbak közülük projektmenedzseri tanfolyamon is részt fognak venni. Neumann Andrea