2012. július 26., csütörtök

Szilágy, Maros és Brassó megyét is érinti a szárazság

2012.07.26.
Szilágy megyében leginkább a burgonya-, kukorica- és napraforgó ültetvényeken okozott károkat a szárazság. A Mezőgazdasági Igazgatóság aligazgatója, Nicolae Dascălu szerint a megyében 534 hektáron termesztenek kukoricát, 260 hektáron krumplit és 50 hektáron napraforgót. A károsodás mértéke meghaladja a 30 százalékot. Az aszály az ivóvíz ellátásra is kihatott, a Szamos völgyében vannak olyan községek, melyekben kiszáradtak a kutak. A hat méternél sekélyebb kutakban elapadt a víz, az emberek a településeken kívül lévő forrásokból hordanak vizet – mondta Nicolae Dascălu.
Maros megyében a mezőgazdasági területek 15 százalékát érinti az aszály. Legnagyobb részben a legelők száradtak ki, de jelentősen károsodtak a kukorica, a szója, a cukorrépa, valamint a sörárpa és a zabültevények is. A megyében csaknem 63 ezer hektár területet érint a szárazság – közölte a helyi mezőgazdasági igazgatóság vezetője, Liviu Timar. Hozzátette: ha a következő napokban nem esik az eső, még nagyobb lesz a kár.
Brassó megyében a termés több mint 30 százalékát károsította a szárazság – közölte a Mezőgazdasági Igazgatóság vezérigazgatója. Călin Birăescu hozzátette: a lakosság vízellátásában nincsenek gondok, egyetlen településen akadtak nehézségek az állatállomány ivóvizének biztosításában.  kolozsvariradio.ro