2012. augusztus 30., csütörtök

Elképesztő: cukrot találtak a csillag körül

Kárpátinfo.net | 08/30/2012 lenta.ru
Glikolaldehid, a legegyszerűbb cukorféleség molekuláit fedezték fel egy a Naphoz hasonlító ifjú csillag körül dán asztrofizikusok, akik vizsgálataik eredményeit az Astrophysical Journal Letters című szakfolyóiratban ismertetik – olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.
A kutatók a chilei Atacama-sivatagban 5000 méteres magasságban működő rádiótávcső-rendszerrel, az ALMA-val (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) végezték megfigyeléseiket. Az 54 darab 12 méteres és 12 hétméteres átmérőjű, mozgatható antennákból álló rendszer a milliméter, illetve szubmilliméter hullámhosszúságú sugárzást érzékeli. Az ifjú csillag, az IRAS 16293-2422 katalógusjelű nap 400 fényévnyire, a Kígyótartó (Ophiuchus) csillagképben található.
„A születő csillagot körülvevő por- és gázkorongban találtunk glikolaldehidet, ez a cukrok legegyszerűbb alakja, és nem sokban különbözik attól, amivel a kávénkat édesítjük. Szénből, oxigénből és hidrogénből álló nyolcatomos molekula, amely más molekulákkal kölcsönhatásba lépve bonyolultabb cukrokat, glükózt és ribózt hoz létre. A ribóz a nukleinsavaknak, így a DNS-nek és az RNS-nek is fontos építőeleme” – hangsúlyozta Jes Jorgensen, a tanulmány vezető szerzője, a koppenhágai Niels Bohr Intézet kutatója. Hozzátette: korábban már észlelték a glikolaldehid-molekulákat a csillagközi térben, ám ez az első, amikor egy Naphoz hasonlító csillag környékén fedezték fel.
Sok mindent elárulhat az élet keletkezéséről
A valóságban a molekulák körülbelül akkora messzeségben vannak a csillagtól, mint a Nap és az Uránusz közötti távolság. „A nagy kérdés, hogy mennyire összetetté válnak ezek a molekulák, mielőtt beépülnének a csillagot körülvevő gáz- és porkorongból képződő bolygóba. Ez sok mindent elárulhat az élet keletkezéséről” – fogalmazott Jes Jorgensen.
Mivel az IRAS 16293-2422 katalógusjelű csillag viszonylag közel van a Földhöz, a tudósok nyomon követhetik, hogy miként változik a fiatal csillagot körülvevő gáz- és porkorong molekuláris összetétele. A nagy teljesítményű berendezések, így az ALMA rádiótávcső-rendszer lehetővé teszik azt is, hogy megfigyeljék, milyen kölcsönhatásba lépnek ezek a molekulák az új bolygók képződése során. Forrás: MTI