2012. augusztus 24., péntek

Letette esküjét az új igazságügyi miniszter

Nagyon sajnálatos, hogy egyeseket "megbolondít" a titula. Sokáig tetszhetett a "băse" ellenessége, de mostanra  kiderült fizetett dolog lehet a dolgok hátamegett, mert a egy pillanat alatt eltünt a kedves mindenkit megynyerő "ellenkező", aki még az enöknek is odamond és helyette megjelent egy buta embert megtestesítőt mutatja, aki nem tudta, hogy éppen a kinek a kocsijába ül be. Ezt, egy testét árulótól esetleg elfogadhatjuk, de egy egyetemi és a felsőtízezrek köréből esetleges bünbeesetteket védő ügyvédtől már nem. Hiszen ha másképpen nem de legalább a saját image-t kéne megvédje, de vajon akarja-e? (Erdélyi Polgár)
2012.08.23.
Letette hivatali esküjét csütörtökön Mona Pivniceru igazságügyi miniszter, aki lemondott a bírói karból azért, hogy betölthesse ezt a funkciót.
Pivnicerut Victor Ponta miniszterelnök jelölte erre a tisztségre augusztus 6-án, amikor kormányátalakítást hajtott végre. E váltás keretében Titus Corlatean akkori igazságügyi minisztert a külügyi tárca élére nevezte ki.
Pivniceru kinevezése azért húzódott el, mert tagja volt a Legfelső Bírói Tanácsnak (CSM), ez a tisztség pedig összeférhetetlen a miniszteri funkcióval. Pivniceru lemondott a bírói karból, amit a CSM csütörtökön vett tudomásul. Augusztus 6-tól mostanig a miniszterelnök volt az ideiglenes igazságügyi miniszter.
Pivniceru kinevezését Crin Antonescu ideiglenes államfő írta alá, mert Traian Basescu felfüggesztett államfő formai okok miatt még nem térhetett vissza az elnöki hivatalba annak ellenére, hogy a leváltásáról szóló népszavazás érvénytelen volt.
Basescu várhatóan jövő héttől folytathatja államelnöki mandátumát, miután a parlament tudomásul veszi a népszavazás érvénytelenítéséről szóló határozatot, és az megjelenik a hivatalos közlönyben.
Antonescu az eskütétel alkalmából tartott beszédében a Mediafax hírügynökség szerint elmondta: az igazságszolgáltatás függetlenségének megteremtése még mindig várat magára annak ellenére, hogy egyesek szerint ez már megvalósult, és ezt a folyamatot be kell fejezni azért, hogy minden állampolgár bízhasson a bíróságokban.
A román igazságszolgáltatás működését öt éve figyelemmel kíséri az Európai Unió, amely évente jelentést készít az előrelépésekről és a hiányosságokról. MTI