2012. augusztus 28., kedd

Strasbourgi pengeváltás

2012-08-28
Az Európai Emberi Jogi Bíróság strasbourgi nyilvános meghallgatásán vívott egymással szócsatát kedden Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő ügyvédje és a kijevi kormány képviselője.
A Timosenko nevében felszólaló Szerhij Vlaszenko szerint az egész ukrajnai eljárás mögött politikai megfontolások húzódnak meg, és az arra irányul, hogy Viktor Janukovics jelenlegi elnök fő riválisát eltávolítsák a politikai életből.
Az ukrán állam képviseletében Nazar Kulcsicki szerint nincs bizonyíték arra, hogy Timosenko szabadságának korlátozását a politikai életből való kizárás szándéka motiválta volna.
A volt ukrán miniszterelnököt tavaly októberben arra hivatkozva ítélték hét év szabadságvesztésre - és kötelezték átszámítva mintegy 137 millió euró értékű kártérítésre -, hogy Ukrajna számára hátrányos gázmegállapodást kötött Oroszországgal. Pártja ezután őt tette meg listavezetőnek az október 28-án tartandó parlamenti választásokra. A jogerős büntetés miatt azonban Timosenko nem indulhat a választásokon.
Az ukrán állam jogi képviselője azokat a vádakat is alaptalannak nevezte, hogy Timosenko nem részesült kielégítő orvosi ellátásban. Azt állította, hogy az elítélt az első naptól fogva visszautasította a kezelést. A bebörtönzött politikus ügyvédje viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy Timosenko független orvosi kivizsgálást követelt. Idén májusban - Timosenko éhségsztrájkja nyomán - az ukrán hatóságok beleegyeztek abba, hogy az elítéltet egy kórházban német orvosok lássák el.
A nyilvános meghallgatáson nem sikerült egyértelműen tisztázni, hogy bántalmazták-e a bebörtönzött Timosenkót. A védelem szerint ez akkor történt, amikor egy éjszaka átszállították a börtönből a kórházba. A Timosenko testén látható vérömlenyek fényképei nyilvánosságra is kerültek. A kijevi kormányzat képviselői szerint azonban ezek a vérömlenyek vagy Timosenko betegsége miatt keletkeztek, vagy az elítélt saját magának okozta azokat.
Timosenko lánya, Jevhenyija azt reméli, hogy a strasbourgi emberi jogi fórum még az októberi választások előtt állást foglal az ügyben.
"Itt nyílik az egyetlen lehetőség arra, hogy igazságot szolgáltassanak anyámnak" - mondta a keddi nyilvános meghallgatás előtt újságíróknak.
Az ukrán legfelsőbb bíróság szerdán dönt Timosenko beadványáról, amely az ítélet megsemmisítésére irányul. MTI