2012. október 20., szombat

Közösségbe szerveződnek a kistermelők

2012. október 20.baon.hu
A Bács-Kiskun megyei példákat követve, a Dél-Pest megyei kistérségben is szervezik a kistermelők az úgynevezett szatyorközösségeket, írja a baon.hu.
Az együttműködéssel az a céljuk, hogy közvetlen kapcsolatba kerüljenek azzal a fogyasztói körrel, akik kifejezetten igénylik a jó minőségű, növényvédő- és tartósító szerektől mentes terményeket, valamint a házi kisüzemekben előállított konzerveket.
A jelek szerint folyvást nő az ilyen termékek kereslete, bizonyítja ezt a kecskeméti, kiskunfélegyházi szatyorközösség növekvő forgalma. A Cigle Hagyományéltető Egyesület szándékozik szatyorközösségbe fogni a Cegléd és Nagykőrös környéki kistermelőket, a tervek szerint a jövő évtől kezdenék az értékesítést. Természetesen csakis őstermelői, kistermelői hatósági engedélyek birtokában lehet bárki tagja a szatyorközösségnek, de a legfontosabb az, hogy garanciát mutassanak arra, hogy terményeik, készítményeik valóban egészségesek. A hetipiacokon is árusító ismert termelők neve rendszerint elegendő biztosíték a jó minőség tekintetében, de a vásárlói kontroll egyik módja lehet a tanyalátogatás, amikor ki-ki meggyőződhet a szatyorpiaci áruk eredetéről. Az értékesítés szervezői arra számítanak, hogy a szatyorközösségek lassan, de biztosan teret nyitnak a helyi termények előtt a bizonytalan eredetű import árukkal szemben.