2013. január 12., szombat

Állásfoglalás a tervezett régióátszervezés ügyében - Megoldás : adminisztratív jogosítványokkal rendelkező székelyföldi régió

2013-01-09 
Állásfoglalás a tervezett régióátszervezés ügyében
A Magyar Polgári Párt Hargita megyei képviselőcsoportja egyértelműen egy adminisztratív jogosítványokkal rendelkező székelyföldi régió létrehozását tartja az egyetlen elfogadható megoldásnak az itt élő emberek számára.
A NUTS II régiók kialakításánál a nyelvi, kulturális, történelmi sajátosságok figyelembe vétele egyrészt kötelező, másrészt a gyakorlat azt mutatja, hogy az így kialakított régiók az európai kohéziós politikák leghatékonyabb eszközei. A magas szintű önigazgatási hagyományokkal rendelkező székelyföldi régió akár Románia gazdasági növekedésének motorjává is válhat főleg abban az esetben, ha közigazgatási hatásköröket is kap.
Felhívjuk Victor Ponta miniszterelnök úr figyelmét arra, hogy ha NUTS II régiókat nem a területükön élő őshonos nemzeti közösségekre tekintettel, azok autonómia igényét figyelembe véve hozzák létre, hanem a homogén nemzetállam erőltetett megvalósításának céljára próbálják felhasználni, akkor ezzel EU-s jogszabályokat és nemzetközi egyezményeket sértenek meg. Számolniuk kell azzal is, hogy ez a törekvés akár a levegőbe is repítheti a társadalmi békét.
A három székely megyében élő közel 800 ezer fős székely-magyar közösség beolvasztása egy többmilliós központi régióba, amelyben kisebbséggé válna saját szülőföldjén- számunkra, megyei önkormányzati képviselők számára- elfogadhatatlan, vállalhatatlan, határozottan visszautasítjuk.
2013.január 8
Thamó Csaba
frakcióvezető
magyartudat.com