2013. május 30., csütörtök

A világ legolcsóbb hibridjével jön a Lada

2013. május 30., Szerző: hvg.hu
A fejlesztéshez és gyártáshoz szükséges források már rendelkezésre állnak, az első példányok jövőre készülhetnek el.
Az Orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium megbízásából hibrid személyautót fejleszt az AvtoVAZ, melynek műszaki alapjai a Lada Grantából érkeznek. 
Az első prototípusok 2014-ben várhatóak, jelenleg a hibrid rendszer tesztelése folyik, amely az 1,4 vagy az 1,6 literes benzinmotorból, egy villanymotorból és az akkumulátor-csomagból áll. A tervek szerint a hibrid rendszer összteljesítménye minimum 90 kW vagyis 122 lóerő lesz, a fogyasztása pedig legalább 21 százalékkal alacsonyabb lesz, mint a pusztán benzines modelleké.
Fotó: Lada
A fejlesztésben és a tesztelésben nem csak a Ladákat gyártó AvtoVAZ márka szakemberei vesznek részt, hanem számos nemzetközi partner is. „Ez egy nemzetközi projekt, amiben számos külföldi mérnök csapat vesz részt, köztük több egyetem, kutatóintézet és ipari vállalat” – tette hozzá az orosz autógyártó képviselője.
A hibrid Lada hasonlóan a népszerű Toyota Priushoz párhuzamos hibrid hajtást kap, vagyis az autó mozgatásáról a benzines és az elektromos motor párhuzamosan gondoskodik. Az első példányokat 2014 végén mutatják be a megbízást kiadó minisztérium bizottsága előtt, ezért a prototípusok tesztelése már javában zajlik. Az alternatív meghajtású járművek fejlesztésére és gyártására szóló állami pályázatot egyébként tavaly nyáron nyerte el az AvtoVAZ, amely 499 milliónyi rubellel járt.