2013. május 27., hétfő

Besokallhat a Néppárt

2013. május 27. 
Miközben a magyar kormányfő tovább tüzeli itthoni híveit újabb és újabb Európa-ellenes beszédekkel, Orbán Viktor külföldön egyre jobban "elvágja magát". Az Angela Merkelt a náci német múlttal egy lapon említő rádiónyilatkozatát követően úgy tűnik, a Fideszt is tömörítő Európai Néppárt mégis újragondolja a magyar tagpárt melletti kitartását, s komolyan fontolgatják Orbánék kizárását.
Noha néhány hete hivatalosan is cáfolta, mégis mérlegeli a Fidesz kizárását az Európai Néppárt. A Frankfurter Rundschau című német lap e címmel közölt brüsszeli tudósítása szerint, noha a magyar külügy igyekszik tompítani a miniszterelnök Angela Merkelt érő provokációjának élét, az ügy túlhaladt a diplomáciai udvariaskodással rendezhető nézeteltéréseken. Idézték Markus Ferber nyilatkozatát, melyben a CSU képviselője Orbán Viktor egyre több "elfogadhatatlan megnyilvánulásáról" beszélt. "Úgy tűnik, Orbán számára nem világos, mit művel a kisded játékaival" - mondta, hozzátéve: "lábbal tapossa az európai értékeket". Ferber a kancellártól való bocsánatkérést követelt, ellenkező esetben az Európai Néppárt az Európai Parlamentben (EP) kénytelen lesz "komolyan mérlegelni, hogyan járunk el a továbbiakban Orbánnal. Immár nem zárom ki, hogy kiteszik a Fideszt az Európai Néppártból" - fogalmazott Ferber, a Galamus.hu fordítása szerint.
Emlékezetes, a német kancellár két hete egy berlini vitában a Magyarország szavazati jogának megvonásával is járó 7-es cikkely alkalmazásától óvott és azt mondta, "nem kell rögtön a lovasságot küldeni". Merkel úgy fogalmazott: "mindent meg kell tenni azért, hogy magyar barátainkat jó útra térítsük". Erre Orbán kijelentette, "a németek küldtek már lovasságot, tankok formájában jöttek, ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be". Az eset példátlan felháborodást váltott ki Németországban, többen megszólaltak Orbán politikai szövetségesei közül is. 
Ferber 1994 óta képviseli a konzervatív bajor kormányzó pártot az EP-ben, s már korábban élesen bírálta a negyedik alkotmánymódosítást, mivel azzal - mint fogalmazott - "Magyarország nem zavartatja magát és ismételten korlátozza az alapvető jogokat, olyan alkotmánymódosításokat vezet be, amelyek nem egyeztethetők össze az EU demokratikus jogfelfogásával. Ráadásul arra is emlékeztetett: "amikor az Unió bírálja ezeket a demokrácia-ellenes folyamatokat, Orbán sértetten reagál, pedig az EU tagországaként e figyelmeztetéseket nagyon is komolyan kellene venni". Hozzátette, nem először fordul elő, hogy Orbán "játszik azokkal az európai elvekkel és értékekkel, amelyek mellett országa a belépéssel elkötelezte magát."
A Frankfurter Rundschau szerint a Néppártból érkező kritika minden korábbinál erőteljesebb jelzés, és a javaslatot szívlelendő lenne megfogadni is. "A Fidesz kizárása az Európai Néppártból jelzés lenne arra, hogy Európa komolyan veszi a demokrácia ügyét" - fogalmaztak. 
Hasonlóképp értékelt a Der Standard című lap hírportálja, amely Csekő Balázs kommentárját közölte, Meddig tűri az Európai Néppárt Orbánt? címmel. A szerző szerint a német kormány nácikkal való összehasonlítása a Fidesznek az európai néppárti tagságába kerülhet, és komoly következményekkel járhat Magyarország számára. Hogy Orbán milyen súlyos diplomáciai baklövést követett el, amikor a náci múlttal egy lapon említette a partneri Németország vezetőjét, jelzi az is, hogy a nemzetközi sajtó azóta is hangos az esettől, sőt, a hétvégén már a német köztévé kabaré-műsorának is tárgyává vált a magyar kormányfő. A ZDF politikai kabaréműsorában, a Heute showban nem csak Merkel sértegetése, hanem Magyarország fasizálódása, illetve Orbán diktatórikus hajlamai, az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozása, a Klubrádió ügye, valamint a ZDF korábbi gyermekműsora miatt kialakult konfliktus is szóba került.
Az egyre élesebb európai kritikákra a Fidesz nem reagált a hétvégén, ám Orbán a debreceni Nagytemplomban sem hagyta ki, hogy Európát kritizálja. A kormányfő szerint a reformátusok jelmondata, miszerint az egyházat szüntelenül reformálni kell, érvényes az állam megújításában is, de "Európa mintha most elfeledkezett volna erről". Hozzátette, "az internacionalista, szabadelvű" szellemben vezetett Európa "egyre mélyebben gázol a válság ingoványába".
Farkasok, erősek, gyengék
Az erősek összefognak, a gyengék széthullnak - ismételte meg többször is a miniszterelnök Debrecenben a magyar református egység napja alkalmából rendezett ünnepi istentiszteleten. Orbán Viktor a Bölcskei Gusztáv református püspök által említett Rudyard Kipling regény, A dzsungel könyve főszereplőjét, Mauglit idézte: "Egy vérből valók vagyunk te meg én: farkas vagyok." A miniszterelnök ezt úgy értelmezte: az erősek összefognak, a gyengék széthullnak. "Az erősek új politikai-gazdasági rendszert akartak: igazságérzetünkkel összeegyeztethető mélyreható változásokat és rendet. 
Ez nyilvánult meg a 2010-es választások eredményében, amit mi társadalmi szerződésként ismertük el, és ez tükröződik a új alaptörvényen is" - fogalmazott Orbán. Szerinte "három éve a magyarok világossá tették: összefogást, alapvető változást akarnak az élet egész területén (...), olyan új politikai, társadalmi, gazdasági rendszert, amely végre rendet teremt". A kormányfőt tüntetők várták Debrecenben; az elkülönített demonstrálók táblákat tartottak a magasba, amelyeken többek között ez volt olvasható: "Loptok, csaltok, hazudtok", "Orbán, a diktátor", "Fidesz Mutyi Párt".
Támogatás a Horthy-védőknek
Az egyetemes reformáció elindulásának 500. évfordulójáig, 2017-ig a magyar kormány tízmilliárd forintot biztosít a Debreceni Református Kollégium és iskoláinak rendbehozatalára - jelentette be Orbán a debreceni Nagytemplomban. Az erről szóló megállapodást alá is írta Bölcskei Gusztávval. A hatalmas összeg kedvezményezettje az a kollégium, ahol 2012. május 19-én - a Debreceni Református Kollégium Baráti Köre kezdeményezése alapján - visszahelyezték az épület egyik falára Horthy Miklós 70 évvel ezelőtt felállított, majd később eltávolított emlékjelét, méghozzá annak ellenére, hogy a líceum számos volt tanulója, tanára tiltakozott.
Átlátnak a finnek a kettős beszéden
"Orbán Viktor - ha tudja, hogy más közegben van, nem otthon, egészen más nyelven beszél. Bő egy hete járt éppen Helsinkiben, ahol szinte áradozott, hogy mi itt Európában egy nagy család vagyunk, és minden nagyon szép, minden nagyon jó; miközben tudom, hogy itt Budapesten meg rendszeresen olyanokat mond, hogy Európa családellenes, kozmopolita, vallásellenes eszmékben fetreng, és nem akar dolgozni. Mint egy finn európai polgár is kikérem ezt magamnak: nem vagyok sem család-, sem vallásellenes, és tisztelem a munkát. 
Orbán Viktor véleménye aszerint változik, hogy éppen kinek beszél, ez tipikus populista magatartás" - mondta a hvg.hu-nak adott interjúban a jobboldallal nagykoalícióban kormányzó Finn Szociáldemokrata Párt alelnöke. Eero Vainino szerint "természetesen nonszensz", hogy a magyar szocialisták szerveznék meg az európai baloldalt a magyar kormány ellen, s közölte: "Orbán Viktornak inkább azzal kéne foglalkoznia, hogy milyen kritikák érik az uniós szervek - nem a baloldal - részéről". Biró Marianna  Népszava