2013. május 30., csütörtök

Brüsszel beismerte, hogy tévedett?

KA Forrás: MTI, MNO  2013. május 30., 
A brüsszeli Európai Bizottság, amely öt euróövezeti tagállam esetében javasolta az államháztartási hiány csökkentéséhez rendelkezésre álló idő meghosszabbítását, ezzel elismerte, hogy az előző deficitcsökkentési célok „túl ambiciózusak” voltak a recesszió és a növekvő munkanélküliség közepette – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett elemzésében. Magyarországgal szemben kilenc év után szűnhet meg június 22-én a túlzottdeficit-eljárás.
A nemzetközi hitelminősítő szerint ugyanakkor a költségvetési szigorító intézkedések ütemének lazítása önmagában nem lesz elégséges a széles bázisú, fenntartható gazdasági növekedés eléréséhez a bankunió megteremtése és a szerkezeti reformok felé tett további lépések nélkül, mivel ezek is szükségesek az eurógazdaságok növekedési és munkahely-teremtési potenciáljának javításához.
Emlékeztetnek: a hitelminősítő márciusban meredeken, 0,4 százalékponttal rontotta az euróövezet idei gazdasági teljesítményére adott előrejelzését, 0,5 százalékos visszaesésre. A cég ezzel együtt már akkor megjósolta, hogy Franciaország, Spanyolország és Hollandia nem tudja tartani idei deficitcsökkentési célját.
Hazánkkal nem kivételezett Brüsszel
A Magyarország ellen 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolta a pénzügyminiszterek tanácsának az Európai Bizottság – derül ki a brüsszeli testület által az Ecofin számára megfogalmazott ajánlásból, amelyet május 29-én tett közzé az EB. A döntés alapján hazánk mellett Lettország, Litvánia, Olaszország és Románia szabadulhat a túlzottdeficit-eljárás alól. A bizottság úgy ítéli meg, hogy Magyarországon a túlzott hiány kiigazítása megtörtént, és úgy számol, hogy 2013-ban a bruttó hazai termék 2,7 százaléka, 2014-ben pedig 2,9 százaléka lesz az államháztartás hiánya – áll a dokumentumban.
A magyar uniós tagság kezdete óta tartott hazánk ellen a túlzottdeficit-eljárás. A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok sikertelen lépéseit követően az Orbán-kabinet komoly államháztartási konszolidációba kezdett, melynek 2013 tavaszára érett be a gyümölcse. Az MNO röviden áttekintette a most lezárult eljárás mérföldköveit.
Ismert, Varga Mihály májusban egy maximum háromkörös egyenlegjavító intézkedéscsomagot jelentett be annak érdekében, hogy az Európai Bizottság biztosítottnak lássa a 3 százalék alatti költségvetési hiány tartását és kiengedje Magyarországot a túlzottdeficit-eljárás alól. Azonban, mint azt a nemzetgazdasági miniszter hétfőn elmondta, kedvező uniós döntés esetén nagy eséllyel csak a költségvetési zárolásokra lesz szükség ezek közül.