2013. május 30., csütörtök

A MAGYAROK UTÁN A FRANCIÁK IS - Brüsszel nem diktálhat Franciaországnak

2013.05.30
Francois Hollande szerint Brüsszel "nem diktálhat" Franciaországnak. A francia elnök ezt azt követően mondta, hogy az Európai Bizottság szerdán azt kérte a francia kormánytól, hogy még az idén indítsa el a nyugdíjreformot. "Az Európai Bizottság nem diktálhatja nekünk, hogy mit kell tennünk. Csak annyit mondhat, hogy Franciaországnak helyre kell állítania az állami kiadásokat" - fogalmazott az államfő a délnyugat-franciaországi Rodezben tett látogatásán. Hozzátette: "Ami a strukturális reformokat illeti, nevezetesen a nyugdíjreformot, mi és csakis mi mondhatjuk meg, hogy melyik a helyes út a cél eléréséhez". A francia elnök először használt ilyen szokatlanul határozott hangnemet Brüsszellel szemben.
Az Európai Bizottság a munkaerőpiac reformját, valamint a nyugdíjreformot követelte szerdán Franciaországtól cserébe azért, hogy meghosszabbította 2015-ig a határidőt a túlzott mértékű deficit elfogadható szintre, azaz a GDP 3 százaléka alá történő lefaragására. Hollande felhívta arra a figyelmet, hogy ő maga már tett javaslatot a nyugdíjreformra és hogy azt konzultációkkal, igazságosan és felelősséggel fogja a kormány végrehajtani. "A nyugdíjakat illetően az az igazság, hogy egyeztetést fogunk indítani a szociális partnerekkel, igazságosan, felelősen azzal a szándékkal, hogy véget vessünk a deficitnek" - mondta az államfő.
A tárgyalások elvileg júniusban kezdődnek a nyugdíjreformról, s a kormány tervei szerint még az év vége előtt lezárulnak. Korábban egyébként Jean-Marc Ayrault kormányfő úgy fogalmazott, hogy a nyugdíjreformot nem azért kell megcsinálni, mert Brüsszel ezt kéri Párizstól, hanem "mert tudjuk, hogy meg kell mentenünk az újraelosztó rendszert". Pierre Moscovici gazdasági miniszter pedig úgy vélte, hogy az Európai Bizottság ajánlásai egybeesnek a kormányzat által elindított programokkal a munkaerőpiac, a versenyképesség és a nyugdíjak területén. Hollande megerősítette, hogy a kormány továbbra is szeretné a munkanélküliség növekedését megállítani még az év vége előtt.
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán kiadott előjelzésében az szerepel, hogy 2013-ban és 2014-ben is a munkanélküliség növekedésére kell számítani Franciaországban. "Nem versenyzek az előrejelzésekben, nem fogadok a jövőre. Olyan politikát csinálok, amelynek 2013 végére meg kell fordítania a munkanélküliségi tendenciát és 2014-ben folytatni kell a munkanélküliség csökkentését" - hangsúlyozta Hollande. Gazdasági kitekintésében a párizsi székhelyű szervezet idén 10,7, jövőre pedig 11,1 százalékos munkanélküliségre számít Franciaországban. (MTI)

A franciák gratuláltak Magyarországnak
BL Forrás: MTI 2013. május 30., 
A magyarországi befektetési környezetről és lehetőségekről, egy leendő magyar művészeti kiállításról és a franciaországi értékviták hatásáról tárgyalt csütörtökön Párizsban a magyar Külügyminisztérium helyettes államtitkára.
Prőhle Gergely az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: az elnöki hivatalban és a külügyminisztériumban tartott megbeszélésein egyebek között szó volt arról, hogy Franciaország számára milyen üzleti lehetőségeket rejt a közép-európai országok együttműködése, milyen nagy, akár európai finanszírozású infrastrukturális fejlesztésekben tud részt venni, és arról, hogy milyen reakciókat vált ki Franciaországban a visegrádi négyeknek az Európai Unió keleti partnerségi programja melletti elkötelezettsége. Miután a keleti partnerségi program – elsősorban az Ukrajnával fenntartott – nagy súllyal szerepel Franciaország napirendjén, Párizsnak határozott álláspontja van, amelynek lényege, hogy az EU-tagság perspektívája nélkül is lehessen a demokratikus alapelvek érvényesülését biztosító, stabil állapotokat teremteni a régióban – mondta a helyettes államtitkár.
Beszámolt arról is: a francia fél gratulált ahhoz, hogy Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, ami jelzi a magyar gazdaságpolitikai konszolidáció mértékét. „Jeleztem, hogy bármennyi kritika is éri a bizonyos francia cégekkel szembeni magyarországi bánásmódot, a törekvés, hogy francia cégek befektessenek Magyarországon, arra utal, hogy a magyarországi befektetői környezet nem lehet olyan rossz” – tette hozzá.
A kétoldalú kapcsolatok területén szó volt az Allegro Barbaro kiállításról, amely a XX. század első felének magyar festészetéről, a Magyar Vadak kulturális közegéről szól, és amely október végén nyílik meg a párizsi Orsay Múzeumban. A két köztársasági elnök elvállalta a kiállítás fővédnökségét. „Arra törekszünk, hogy a kiállítás megnyitója lehetőséget adjon egy magas szintű kétoldalú találkozónak” – közölte a helyettes államtitkár.
Prőhle Gergely részt vett azon a konferencián, amelyet a magyar nagykövetség rendezett a francia szenátusban, és amelynek célja az, hogy jobban megvilágítsa a Magyarországon zajló gazdasági, politikai, alkotmányos és kulturális folyamatokat.
A helyettes államtitkár találkozott Richard Prasquier-val a Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsának (CRIF) elnökével és André Vingt-Trois bíborossal, párizsi érsekkel, a francia püspöki konferencia elnökével. Elmondta nekik: nagyon fontos, hogy Magyarországon megértsük a jelenlegi franciaországi folyamatokat, például az azonos neműek házasságával kapcsolatos vitát, vagy a bevándorlók integrációjának kérdését. „Ezeknek a kérdéseknek a franciaországi sorsa döntően befolyásolja az EU végső álláspontját és azt, hogy ezek az értékviták – amelyeknek mi is hol haszonélvezői, hol elszenvedői vagyunk – milyen irányba fejlődnek” – jelentette ki.