2013. május 27., hétfő

Bukaresti lapok az RMDSZ-kongresszusról: „cirkuszi bohócok” szórakoztattak

2013. május 27. Írta: Központ
A bukaresti lapok főleg a meghívottakra és rajtuk keresztül az RMDSZ pártkapcsolataira összpontosítottak az RMDSZ szombati, 11. Kongresszusáról közölt hétfői írásaikban. 
A Jurnalul Naţional Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes szavait adta egyik írása címének: "nem vagyunk alábbvalók egyetlen más nemzetnél sem", s ha más nemzetiségeknek lehet területi autonómiájuk az EU-ban, akkor a magyaroknak is lehet. Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető köszöntőjéből azt emelték ki, hogy a politikus szavazásra buzdította az újonnan magyar állampolgárságot szerzett romániai magyarokat, Ujhelyi Istvántól, az Országgyűlés szocialista alelnökétől pedig azt idézték, hogy szerinte a "Fidesz-RMDSZ meccset" az utóbbi nyerte meg, miután megszerezte a romániai magyarok egyértelmű választói felhatalmazását. 
Az Evenimentul Zilei Ponta és Antonescu partnersége politikai társbérletté vált címmel írt arról, hogy az USL két társelnöke ironikus megjegyzéseket tett egymásra az RMDSZ kongresszusán. A lap szerint a csipkelődések sorát Victor Ponta nyitotta meg, akinek a beszéde előtt a szervezők eltávolították a szónoki pulpitusra terített székely zászlót, a szociáldemokrata miniszterelnök szerint azért, hogy ne tévesszék össze a liberálisok ugyancsak kék-sárga zászlajával. Koalíciós partnere, Crin Antonescu liberális pártelnök szerint meglepő, hogy Ponta ezekre a színekre "allergiás" és nem a jobbközép ellenzék narancssárgájára. Antonescu azzal élcelődött, hogy inkább a vörösből van túl sok a román közéletben - idézte fel a verbális pengeváltást a lap. 
Az Adevărul vezércikkírója szerint a politikai "házasságközvetítés szakértőinek" számító RMDSZ-vezetőknek egyelőre az egymással civakodó román koalíciós partnerek egyike sem tud előnyös "házassági" ajánlatot tenni, mert még nem jött el válásuk ideje. De az "RMDSZ-menyasszony" számára nyilvánvaló, minek tulajdoníthatók a "kérők mézes-mázos" szavai, ezért természetes, hogy a szövetség alkotmánymódosító javaslataival és autonómia-igényével offenzívába kezdett, mint ahogy az is, hogy a kormányfő védekező álláspontot képviselt - írta a lap. Mind a szociáldemokraták, mind a liberálisok igyekeznek helyrehozni kapcsolataikat az utóbbi időben "elhanyagolt" RMDSZ-szel - állapítja meg a cikkíró, aki szerint ez helyes is. "Azt a politikai vezetők is megértették, hogy a magyar polgártársainkhoz vezető utat rendszeresen kátyúzni kell, sosem szabad hagyni tönkremenni" - zárta cikkét az Adevărul. 
A Gândul ugyanakkor érthetetlennek nevezte, hogy miközben a magyarok határozottan kijelentik: kulturális és területi autonómiát akarnak, az ország kétharmados többséggel rendelkező vezetői azzal vannak elfoglalva, hogy egymásra tesznek méltatlan és értelmetlen ironikus megjegyzéseket. A szerző szerint az RMDSZ-kongresszuson a román állam szétverésének tervét hirdették meg, miközben "két cirkuszi bohóc" szórakoztatta a közönséget. Forrás: mti