2013. május 20., hétfő

így lesz a magyar fegyvertechnológiából román exportcikk

Áprilisban került napvilágra a hír, miszerint a 100%-ban magyar tulajdonban lévő Sero Kft. által kifejlesztett Lynx (Hiúz) GM6 romboló puska sorozatgyártása nem indult el Magyarországon, sőt a licencet a tervdokumentációval egyetemben eladták egy román projektcégnek, amit direkt erre hoztak létre (Criabo Defense & Security) - írja olvasónk.
Gepárd M6 (Hiúz) - magyar fejlesztés, román siker?

A hírek alapján ez a cég - szorosan együttműködve nagyobb román nemzeti hadiipari cégekkel - sorozatban gyártaná a fegyvert honi felhasználóknak és exportra. A cég honlapján sehol sincsen feltüntetve a fegyver eredete, inkább saját (román) fejlesztésként van reklámozva. A magyar fegyvertechnológiából így lehet román exportcikk, amit ők majd sikeresen fognak tudni reklámozni, gyártani és eladni a világban...
Alább a Haditechnikai Kerekasztal cikke.
Nemrég jelent meg a hír egy román haditechnikával foglalkozó portálon, hogy egy román cég (CRIABO Defense & Security) megvásárolta a Gepárd GM6 magyar fegyver licencét és közösen több állami fegyvervállalattal belevág a gyártásába. A fegyvert a tervek szerint GM-6 Linx néven fogják piacra dobni. Jelenlegi információk szerint elsősorban exportra szánják, de reménykednek a hazai megrendelésekben is.
A szóban forgó fegyver a Gepárd fegyvercsalád GM6 típusjelzésű tagja. Ez a fegyver képes használni úgy az orosz 12.7mm x 108mm mint a NATO 50BMG (12,7 x 99mm) lőszert. Ehhez elég a cső és néhány alkatrész cseréje. Nagy előnye a többi hasonló fegyverrel szemben a hosszú csőhátrasiklásos rendszer, miáltal a lövés során keletkezett hártalökést sikerül jelentősen csökkenteni. A bullpup elrendezés ötvözése azzal, hogy hordhelyzetben a csövet vissza lehet tolni a fegyver tokjába egyedülállóan kompakt kialakítást eredményez.
A román cég olyan nagy állami vállalatokkal osztja majd meg a gyártást mint a ROMARM (páncélozott járműveket gyárt, mint például SAUR), Cugiri fegyvergyár (elsősorban kézifegyvereket gyártanak, többek közt PSL) és IOR Bukarest (optikai eszközöket gyárt). Ez utóbbi fogja a fegyver számára készíteni az optikát.
Sajnos magyar hírcsatornákból semmilyen információt sem találtunk az üzletről, reméljük, hogy hamarosan egy hazai forrás is nyilatkozik ez ügyben.További részletek: http://kuruc.info/r/6/112413/#ixzz2TqFYxQVZ