2013. május 31., péntek

Kedvezőtlen helyzetbe kerülhetnek a gazdák egy új törvénytervezet miatt

2013.05.31. 
Nem vásárolhatnak mezőgazdasági földterületet azok a magánszemélyek, akiknek nincs mezőgazdasági végzettsége, a megvásárolt területeket nem lehet eladni tíz éven belül, ugyanakkor a bérelhető és megvásárolható mezőgazdasági területek nagyságát is korlátozzák – áll a kormány egyik törvénytervezetében. 
Eszerint a vásárlóknak bizonyítaniuk kell, hogy van mezőgazdasági végzettségük, és legalább 5 évig dolgoztak ezen a szakterületen. A tervezet az egy személy tulajdonában lévő területek felső határát is korlátozni akarja. A megvásárolt parcellákat 10 évig nem lehet majd eladni, ugyanakkor 20 évig nem lehet ezeket kivenni a mezőgazdasági forgalomból és általános rendezési tervvel sem lehet beltelkesíteni. 
Románia 2007-es uniós csatlakozásakor vállalta, hogy 2014-től lehetővé teszi külföldi állampolgárok számára is a romániai földvásárlást. Mindezek ellenére az elmúlt években jelentős területek kerültek külföldi befektetők birtokába, akik Romániában bejegyzett cégeken keresztül vásároltak mezőgazdasági területeket.
A román mezőgazdasági miniszter nemrég azt nyilatkozta, túl késő van már ahhoz, hogy Románia szigorításokat tegyen ennek érdekében. Traian Băsescu államfő viszont úgy vélte, az állam feladata egy olyan ügynökség létrehozása, amely a földek elsődleges felvásárlási jogkörével rendelkezik abban az esetben, ha a tulajdonosok el akarják adni a mezőgazdasági területeket. VoxFm Rádió / 7hatar.ro