2013. május 31., péntek

Virgil Pop a Mátyás-szoborcsoport védelméről

2013. május 31. KISS OLIVÉR
Virgil Pop műemlékvédelmi bizottság

Szerkesztőségünk Virgil Popnak, a műemlékvédelmi bizottság regionális képviselőjének az álláspontját kérte ki azzal kapcsolatban, mi lenne a leghatékonyabb módszer a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport védelmére. Történt ugyanis, hogy a Kolozsvári Városnapok rendezvénysorozat keretében a hétvégén több tucatnyian ismét felmásztak Fadrusz János alkotásának talapzatára, illetve a szobrokra.
A szakember szerint a műemléket folyamatosan őriznie kell a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal hatáskörébe tartozó közösségi rendőrség egyik munkatársának, „ameddig a polgárok megértik, hogy nem szabad felmászni a szoborra”.
Virgil Popnak tudomása van a helyhatóságnak azon szándékáról, hogy alacsony kerítést helyezzenek, vagy virágágyást ültessenek a szobor köré. Szerinte ez nem lenne hatékony megoldás, mert akik fel akarnak mászni a szoborra, azok nem akadnak fenn a virágokon. „Amennyiben virágokat ültetnének a műemlék köré, ez hosszú ideig csak földdel lenne körülvéve” – áll a szakember nyilatkozatában, utalva arra, hogy a múltban gyakran előfordult, hogy nem gondozták kellőképpen a növényeket.
A műemlékvédelmi bizottság regionális képviselője azzal sem ért egyet, hogy a szobor elé figyelmeztető táblákat helyezzenek el, ez ugyanis „szennyezné a szobor kinézetét, amelynek makulátlannak kell lennie.” Virgil Pop tudomásunkra hozza, hogy bár folyamatban van ez a program, az a döntés született, hogy a Mátyás-szoborcsoport előtt ne legyen ilyen az említett okokból kifolyólag.
A szakember szerint a huliganizmus és a vandalizmus a jelenlegi urbánus élet elkerülhetetlen következménye. – Úgy gondolom, hogy ezek a jelenségek tűrhető szintűek Kolozsváron – fejtette ki Virgil Pop.
Megjegyzés
Nagyon meglepő a cikkben megszólaltatott szakember,mert a huliganizmusra ugyan lehet kenni a dolgokat, de itt első sorban a hagyomány és népünk történelme iránti tisztelet hiányáról kellene beszélnie...
MI tudunk egy valós megoldást: ne még rendezzenek térzenés rendezvényeket a történelmi központban!
NEM lenne szabad, megengednie a polgármesteri hivatalnak a történelmi központban olyan városnapoknak rendezését ahova a fiatalokat nem szórakozni, hanem huligánkodni hivják éppen azokkal a nagyteljesitményű hangforrásnak egyáltalán nem nevezhető zajforrásokkal, amelyeket a legutóbbi rendezvényen is felállítottak!
Mert ha nincs rendezvény akkor nem is gyűlhet össze több ezres tömeg a megjelenő fiatalokból (vagy inkább csőcselékből ) akik már eleve felöntött garattal jönnek a térre.
Apostu úr helytelen felfogását tovább vinni látszik az új-régi polgármester is, azaz hogy a központot, - ahol egy négyzetméternyi területetet 400 euróért ki lehet bérelni  - pénzforrási lehetőségként kezeljék.
Köztudott, hogy egy zárt területen a nagykapacitású digitális hangforrások nem lehetnek nagyobbak egy bizonyos értéknél! Akusztikai és épitészeti alap előírások miatt sem.
Ehelyett a történelmi városközpont épületeit állandó alacsonyfrekvenciás hangnyomásnak teszik  ki a nagy teljesítményű hangszórókkal illetve a modern átkos találmányának számító subwofferekkel. E hangnyomás szakaszossága olyan erős mintha egy több ezer kilós légkalapácsot helyeznének az üzembe ! Ezt a magas értékű hangkitettséget kell eltürjenek az ott tartózkodó fiatalok mellett a környező épületekben lakók is!!!   
És még nem is szóltunk arról, hogy a törvénytisztelőként  tetszelgő polgármesterünk saját intézménye által a központban lakók a legalapvető jogait sem tartja be, éspedig az éjszakai nyugalomra való jogot(!), hiszen a több ezer wattnyi teljesítményű hangszórók zajában már nem igen lehet pihenni, aludni pedig végképpen nem! 
Felhívjuk a magyarajkú választotjaink - különösen a Horváth alpolgármesternő - figyelmét, hogy a központban igencsak idősek laknak akik, közül nagyon sokan az ő nyelvén beszélnek és, akiket a választáskor igencsak kértek, hogy menjenek el szavazni. Ha még sok ilyen zajos tevékenységeket rendeznek a történelmi központban, meglehet. hogy nem igen fog összejönni a 85 %!
Van, aki azt mondaná, hogy a Magyar Napokon is volt térzene, Igen, de ott nem haladták át a megenegedett 65 decibeles törvényi zajhatárokat és nem folyt a "buli" éjjel 12 utánig, hanem a 22 óra eljöttével lecsendesült minden.
A mostani rosszul beállított, -  inkább csak az alacsony frekvenciás basszusra koncentráló DJ - eléggé meg keserítette  a központban lakók nappali és az éjjeli pihenésüket is.
Ha egyesek  sok pénzt akarnak keresni tegyék úgy, hogy a környezetüket ne zavarják! (Erdélyi Polgár)