2013. május 22., szerda

Zöld Erdély Egyesület elnöke szerint: a verespataki aranybánya engedélyezésének messzemenő következményei lesznek!

2013. május 21.  KISS OLIVÉR
Nem csak természetvédelmi katasztrófa fenyeget: a műemlék épületeket is ledózerolnák

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, ma Korodi Attila parlamenti képviselő bejelentette: szakértői döntés született a verespataki aranybánya megnyitásának engedélyezéséről. Ezzel kapcsolatban Kovács Csongor, a Zöld Erdély Egyesület elnöke a Szabadság hírportálnak elmondta: a természetvédő civil szervezet 2-3 héttel ezelőtt már figyelmeztette a közvéleményt, hogy erre a lépésre sor kerül.
- Most már nem elsősorban a politikusokon, hanem az embereken múlik, hogy mi történik majd az elkövetkező időszakban. Két lehetőség van. Az egyik: a Mentsük meg Verespatakot! elnevezésű kampány keretébenben a bíróságon megtámadni minden olyan engedélyt és jóváhagyást, amelyet törvénybe ütközőnek tartunk. A gond az, hogy egy-egy ilyen jogorvoslat 2-3 évet is felölelhet, s addig a bánya megépítése, illetve a cián alapú kitermelés haladhat előre. A másik lehetőség az, hogy a lakosság, a közvélemény megmutatja a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező kormánynak, hogy igenis létezik egy erőteljes lakossági ellenállás, s az embereket foglalkoztatja Verespatak kérdése. Ehhez minél nagyobb tömegek kellenek az elkövetkező időszakban. Utcai tüntetésekre, a beadványok aláírására gondolok – fogalmazott a természetvédő.
Kiemelte: a kérdéskör nem csak Verespatakról szól, hiszen felmerül a magántulajdon sérthetetlenségének elve, amely az alkotmány része.
- A kormány igyekszik könnyebbé tenni az állami kisajátítást magáncégek számára. Ez egész Erdélyben veszélyt jelent, ugyanis az altalajkincsek többsége itt koncentrálódik. Nem csak a verespatakiak járhatnak rosszul, hanem bárki, aki bárhol olyan helyen lakik, ahol a talaj felszíne alatt szén, palagáz vagy arany található. Amennyiben most nem tudunk ezeknek a folyamatoknak gátat szabni, akkor a magáncégek számára történő állami telek-kisajátítás alkotmányos, törvényes szintre emelkedhet. Utólag késő lesz tiltakozni és mindent visszafordítani – figyelmeztetett Kovács Csongor.
- Mindenkinek a felelőssége, hogy a politikusokat sikerüljön rábírni arra, hogy ilyen törvény ne legyen elfogadva – összegzett a természetvédő