2013. június 9., vasárnap

Budapesten közhellyé vált: Már miénk a víz - percről percre az árvízről

Szerző: hvg.hu
Pilismaróton olyan súlyos a helyzet, hogy a civilek már nem közelíthetik meg a gátakat. Tahitótfalun az egyik, ideiglenes gátat átszakította a víz, Szigetmonostoron rendkívüli készültésget rendeltek el. Szombat hajnalban 907 centiméteren tetőzött a Dunán Nagybajcsnál, a víz szintje megdöntötte a rekordot Budapesten is. Orbán Viktor szerint most jön a neheze. 2013. június 08., szombat | 22:18 Budapesten és könyékén a Dunarekord már szombaton megdőltFotó: Kiss-Kuntler Árpád


Fotó: Kiss-Kuntler Árpád
2013. június 08., szombat | 22:05 Heves ételt küldött a gátra
A Heves megyében működő élelmiszeripari cégek, több mázsa élelmiszert juttattak el szombaton az árvízi védekezésben résztvevőknek - tájékoztatta az adománygyűjtésben közreműködő Heves Megyei Kormányhivatal médiareferense az MTI-t. A megyei sütőipari társaság közel egy mázsa szeletelt kenyeret és több láda friss sajtos pogácsát, a Detki Keksz Kft. csaknem két mázsa kekszet, az egri Pásztor-Hús Kft. 30 kilogrammnyi füstölt húsárut, az édesipari terméket gyártó Stühmer Kft. tejcsokoládét küldött a védekezésben Nyergesújfalun részt vállaló Heves megyei katasztrófavédőnek.
2013. június 08., szombat | 22:03  Kezdődik a kárfelmérés
A vis maior keret terhére megkezdődik az árvízi károk felmérése azon önkormányzatok számára, amelyek védekezési költsége jelentősen meghaladja az önkormányzat költségvetési lehetőségeit - tájékoztatta a Belügyminisztérium (BM) szombaton az MTI-t. A természeti csapások kárainak enyhítésére több milliárd forintos keret áll az önkormányzatok rendelkezésére.
2013. június 08., szombat | 21:28 Nehéz lesz autózni Budapesten
A budai alsó rakpart teljes, valamint Bem-rakpart egy részének lezárása miatt Dél-Buda és Észak-Buda között megnehezült a közlekedés. Tarlós István főpolgármester a jelentős forgalomkorlátozásra tekintettel ezért arra kérte az autósokat, a két városrész között lehetőleg az M0 körgyűrűn vagy a Hungária-körgyűrűn közlekedjenek.
2013. június 08., szombat | 21:20 Szivárvány a Parlament felett

Fotó: MTI Fotó: Lakatos Péter
2013. június 08., szombat | 20:49  Szovjet trolik és kukás autók sorakoznak a Duna-parton

Fotó: BKK/Fülöp Viktor
2013. június 08., szombat | 20:28  Lezárták a Bem rakpartot a Battyhány tér és a Margit híd között
A főpolgármester által elrendelt árvízi védekezési intézkedések keretében a Bem rakpart (felső rakpart) Batthyány tér és a Margit híd közötti szakasza mindkét irányban le van zárva, erre a szakszra csak a BKK buszjáratai hajthatnak be. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy autóval a Clark Ádám tér felől behajtva a Batthyány térről vissza kell fordulni, az autósok nem hajthatnak tovább észak felé.
2013. június 08., szombat | 20:24  Budapesten vasárnap este tetőzhet a Duna
Az Országos Műszaki Irányító Törzs este 8-kor kiadott jelentése szerint már vasárnap este tetőthet a Duna Budapestnél, 885+/- 10 centis vízállással. Az előrejelzések szerint vasárnap hajnalban tetőzik a Duna Esztergomnál, majd a reggeli órákban Nagymarosnál.

Fotó: Wesselényi Tamás Zoltán
2013. június 08., szombat | 20:13  Dunaföldváron befejezték a gátmagasítást, lezárták a Duna-partot
Dunaföldváron szombaton délutánra elkészült a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság által előírt magasságú gát, lakóház nincs veszélyben - közölte Horváth Zsolt polgármester.
Közel két kilométer hosszan építettek védművet 22 ezer homokzsákból. 215 ember dolgozott, többségük önkéntes. Dunaföldvárnál a vízállás jelenleg 647 centimétert a vízügyi igazgatóság adatai szerint, az előrejelzések szerint a folyó 730 centiméteren tetőzik, az ideiglenes gátat 750-re méretezték.
Fotó: MTI / Éder Vera