2013. június 8., szombat

Olvasóink kérésére újra közöljük - Érdeklődő a strádára

http://kronika.ro/gazdasag/erdeklodo-a-sztradara

Kiss Előd-Gergely | 2013.06.07. 
Az észak-erdélyi autópálya-építésbe akár egymilliárd eurót is befektetni hajlandó multinacionális vállalat érkezhet Romániába a Kolozs megyei Magyar Polgári Párt közvetítésével – jelentette be Keizer Róbert, a Kolozs megyei MPP elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Új esély. Egy befektetőcsoport vállalná a Bors–Marosvásárhely-sztrádaszakasz megépítését

Keizer szerint ők csak a közvetítő szerepét vállalták. Elmondása szerint egyelőre annyit lehet tudni, hogy június második felében a befektetők tárgyalni fognak a megyei önkormányzattal, amely nyitottnak bizonyult a párbeszédre. Keizer leszögezte: nem árulják el a cégcsoport nevét, mivel nem szeretnék, hogy miattuk hiúsuljon meg a megállapodás.
Annyit azonban elárult: infrastrukturális beruházásokban jártas befektetőről van szó, amely korábban Ázsiában autópályákat és vasutat épített. Mint részletezte, azután kezdtek el tárgyalni a beruházókkal, hogy Victor Ponta miniszterelnök világossá tette: nem jut állami pénz az észak-erdélyi autópálya folytatására, de ha bárki talál magánbefektetőt, akkor szívesen tárgyalnak vele.
Nagyberuházásokat támogatnának 
Fegyver- vagy drogkereskedelem és templomépítés kivételével bármilyen, 2 millió euró fölötti beruházást kész támogatni Erdélyben egy nemzetközi befektetői csoport, amely 36 bankot tudhat maga mögött. Mindezt a Kolozs megyei MPP közvetítésével – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Fodor Alpár, a politikai alakulat tagja, egyben a befektetői csoporttal kapcsolatot tartó romániai tanácsadó cég képviselője. Mint részletezte: szemben a banki gyakorlattal, nem hitelt nyújtanak, hanem társulási szerződést kötnek, így a beruházás költsége alacsony, viszont osztoznak a profiton. A támogatás elnyeréséhez mindöszsze egy megvalósítható üzleti terv és a beruházás értékének ötödét fedező banki garanciára van szükség. Fodor Alpár elmondta: egy olyan befektetői csoportról van szó, amely jelen van már az országban, például Nagyváradon valósítottak meg egy több százezer eurós beruházást. Kifejtette: azért csak a 2 millió euró feleletti beruházásokat támogatják, mert egyelőre nem akarják elaprózni az erejüket. A befektetői csoport nevét a későbbiekben hozzák nyilvánosságra. Bővebb információkat az érdeklők az okofalu@yahoo.com drótpostacímen, valamint a 0745-638244-es telefonszámon kérhetnek az érdeklődők.
Több mint 200 kilométert építenének
Keizer elmondta: a befektetőket a Marosvásárhely–Bors-szakasz érdekli, amelyből eddig 52 kilométer készült el, és további 203 van hátra. Ezen az útszakaszon összesen négy munkapont van, ráadásul Berettyószéplaknál a korábbi sztrádaépítő Bechtel vállalat a munkálatok mintegy ötven százalékát már elvégezte. Szerinte a kormánynak érdekében áll megállapodni a magánberuházóval, hiszen a szakértők szerint ha nem folytatják a megkezdett munkálatokat egy éven belül, az lepusztul. Az MPP-s politikus ugyanakkor rámutatott, szerinte túlzás Dan Şova szállítási miniszter elvárása, hogy kilométerenként 6 millió euróért készüljön el az autópálya. Mint részletezte a 8-10 milliós ár már tárgyalható, ráadásul a már elvégzett munkálatoknak köszönhetően – reálisan számolva – még akár a tárcavezető által elvárt ár is kihozható. „Mi nem akarunk ennél jobban belemenni, hogy ne az legyen, hogy miattunk nem lesz megállapodás. A babérokat arassa le, aki akarja, nekünk csak az fontos, hogy legyen kész az autópálya. Innentől kezdve viszont nem rajtunk múlik" – szögezte le kérdésünkre Keizer.
Június 19-én tárgyalhatnak
A Krónika megkeresésére egyébként Vákár István, a Kolozs megyei közgyűlés alelnöke megerősítette, az MPP valóban közvetített a befektetők és a megyei önkormányzat között, és hamarosan érkezik egy küldöttség egy befektetői csoport részéről, akikkel várhatóan június 19-én tárgyalnak majd. Részletekre azonban ő sem tért ki.A kormány május végén bontotta fel az amerikai Bechtellel az észak-erdélyi autópálya megépítésére kötött, a román állam számára roppant előnytelen szerződést. A kabinetnek az eddigi 1,4 milliárd eurón kívül 37,2 millió eurós kártérítést kell fizetnie a vállalatnak. Dan Şova infrastrukturális beruházásokért felelős tárca nélküli miniszter közölte, a sztrádaépítésre tíz éve megkötött, 2,2 milliárd eurós szerződés felbontásáról február elején kezdték meg a tárgyalásokat az amerikai vállalattal. Şova sikerként könyvelte el, hogy egy ilyen nagy jelentőségű szerződés kapcsán alig pár hónap alatt egyezségre jutottak az építővel. Rámutatott: a tárgyalások során április 30-a körvonalazódott a megállapodás felbontására, ez mindöszsze azért késett, mert a munkatelepeken elhúzódott az átadási-átvételi jegyzőkönyvek lezárása.