2015. október 31., szombat

Drónvilágrekord született Csíkszentsimonban

Molnár Rajmond 2015.10.30.
Megdöntötték a kisméretű drónok lebegési világrekordját Csíkszentsimon határában pénteken. Az eddigi 99 perc 23 másodpercperces rekordot 126 percre javította a Bustya Attila csíkszeredai mérnök által épített drón.
A világrekordot pénteken megdöntő drónt Bustya Attila tervezte, aki nemrég Lénárd András pénzügyi támogatásával közös vállalkozást hozott létre Spider Drone Security néven. A vállalkozásnál gépek és felszerelések sokasága teszi lehetővé a drónok gyártását és fejlesztését. Mint arról korábbanbeszámoltunk, az akkumulátorral működő, több rotoros drón lebegési rekordját egy egyesült államokbeli mérnök, Forrest Frantz tartotta.
A rekordkísérlet Csíkszentsimon határában történt, ahol a londoni Guiness-bírák jelenlétében 9 óra 40 perckor emelkedett a levegőbe a pilóta nélküli szerkezet. A rekorddöntés sikerült, az eddigi csúcstartót több mint 26 perccel szárnyalta túl a Bustya Attila tervezte gép.
Lénárd András szerint ezzel sikerült felhívni a figyelmet Székelyföldre: láthatják az emberek, hogy itt is van olyan szakértői tudás és hozzáértés, amely azt is lehetővé teszi, hogy megdőljön egy világrekord. Mint hangsúlyozta, a rekord Bustya Attila érdeme. Hozzátette, a hozzá hasonló tehetséges fiatalok akkor maradhatnak itthon Székelyföldön, ha segítenek nekik és felkarolják őket.