2015. november 25., szerda

Orosz vadászgépet lőttek le a török harci gépek

2015.11.24. |
Az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le török harci gépek a török-szíriai határnál – közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.
A tárca közleményében egyúttal tagadta azt, hogy az orosz gép megsértette volna Törökország légterét.
A török hadsereg illetékesei azt mondták, hogy a gép berepült az ország légterébe, és mielőtt lelőtték, többször is figyelmeztették, hogy távozzon onnan.
Hírügynökségi jelentések szerint a lelőtt vadászbombázó két pilótájának sikerült katapultálnia.
Még nem tisztázott, hogy török harci repülőgépek, vagy a földi légvédelem lőtte le az orosz légierő SZU-24-es vadászbombázóját. A NATO is figyelemmel kíséri a helyzet alakulását.
Török harci repülőgépek lelőttek kedden reggel a török-szíriai határnál egy orosz vadászbombázó repülőgépet – jelentette több forrás. Az orosz védelmi minisztérium nem sokkal később megerősítette, hogy az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le, feltehetően a földről.
Meg nem nevezett török állami források szerint az orosz gép megsértette a török légteret, és a török légierő öt percen belül tízszer figyelmeztette erre az „ellenséges” gép legénységét, távozásra szólította fel. A legújabb hírek szerint két harci gép közelítette meg kedden a török határt Szíria felől, és az egyiküket lőtték le török vadászgépek, előzőleg figyelmeztetve őket a légtérsértésre – közölték török kormányzati tisztségviselők.
Az oroszok szerint gépük nem sértette a török légteret 
Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az orosz légierő Szu-24-es vadászbombázóját lőtték le, feltehetően a földről. A minisztérium tagadta, hogy az orosz gép megsértette volna a török légteret. A gép ekkor Szíria felett repült hatezer méteres magasságban, és nem Törökország légterében volt, amit a földi repülésfigyelő eszközök is rögzítettek – közölte az orosz minisztérium. Közölték: bizonyítani tudják, hogy a gépet nem a török légtérben lőtték le.
A Kreml hitelt érdemlően tudja, hogy a lelőtt Szu-24-es orosz vadászbombázó szíriai terület felett repült – hangsúlyozta kedden Szocsiban Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, aki szerint várható, hogy Vlagyimir Putyin államfő hamarosan nyilatkozik az ügyben.
„Helytelen volna most bármilyen értékelést adni, feltételezéseket vagy következtetéseket levonni addig, amíg nem rendelkezünk az összes információval” – mondta újságíróknak az orosz elnök szóvivője, a Moszkva és Ankara közötti kapcsolatok jövőjével kapcsolatos kérdésre reagálva.
Dmitrij Peszkov az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint cáfolta azokat a török sajtóértesüléseket, amelyek szerint Putyin a gép szíriai lezuhanása miatt kérné az orosz biztonsági tanács rendkívüli ülésének összehívását.
„Egyelőre nem hallottuk az orosz védelmi minisztériumból, mi okozta a gép lezuhanását. Megbízhatóan tudjuk, hogy a gép szíriai légtérben, Szíria felett tartózkodott. A tárca közleményében szerepelt a ‘feltételezhetően’ szó” – mondta Peszkov arra a kérdésre válaszolva, hogy alkalmazza-e Moszkva az ENSZ Alapokmányának 51. cikkét, amely elismeri az államok önvédelmi jogát.
A gép az AFP francia hírügynökség értesülése szerint Szíria északnyugati csücskében, Idlíbtől nyugatra zuhant le, ahol több napja heves harcok dúlnak az orosz légierő támogatta szíriai kormányerők és a lázadó csoportok között.
Az orosz vadászgép lelövése miatt előreláthatólag nem marad el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdára tervezett ankarai látogatása. „Nincs változás a programban” – közölte a török külügyminisztérium az AFP francia hírügynökséggel az incidens után.
A Hürriyet című török ellenzéki napilap viszont internetes oldalán – egy orosz szóvivőre hivatkozva – azt írta, hogy Lavrov lemondja a látogatást.
Szíriai területre zuhant – a lázadók szerint az egyik pilóta meghalt
A Dogan török hírügynökség meg nem nevezett katonai forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a gép szíriai területen zuhant le.
A gép lelövéséről készült videofelvételen látszik, amint a gép kigyullad, a két pilóta katapultál és ejtőernyővel leereszkedik. A gép egy hegynek csapódott.
Rámi Abderrahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet vezetője úgy értesült, hogy a gép a Türkmén-hegységben, a tengerparti Latakia tartomány területén csapódott a földnek.
A CNN Türk török hírtévé úgy tudja helyi forrásokból, hogy az egyik pilóta a szíriai türkmén kisebbség harcosainak fogságában van, és keresik a másik pilótát. Ezzel kapcsolatos, hogy egy szíriai lázadócsoport videofelvételt küldött Reuters hírügynökségnek, amelyen a szíriai-török határnál kedden lelőtt orosz gép (egyik) pilótája látható, aki a földön fekszik mozdulatlanul, súlyos sérülésekkel. Az egyik lázadó szerint a pilóta halott. A szóban forgó személy nem tett említést a lelőtt orosz gép másik pilótájáról, aki ugyancsak katapultált. A másik pilótának egyelőre nyoma veszett.
A Türkmén-hegységben az utóbbi napokban a szíriai kormányhadsereg orosz légitámadások fedezete alatt támadott lázadókat.
A NATO rendkívüli tanácskozást tart
A NATO figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és állandó kapcsolatban áll a török hatóságokkal a török-szíriai határ közelében lelőtt orosz vadászbombázó ügyében – közölte az észak-atlanti szervezet egy meg nem nevezett tisztségviselője, de egyelőre többet nem volt hajlandó közölni az incidenssel kapcsolatban. A NATO Törökország kérésére rendkívüli tanácskozást tart kedden délután – jelentették be Brüsszelben. A tanácskozás 17 órakor kezdődik.
A lelőtt Szu-24-es vadászbombázó
A Szu-24 – NATO kódnevén Fencer – szovjet-orosz kétszemélyes, változtatható nyilazású szárnyú, légi utántöltésű, nagyteljesítményű fedélzeti számítógéppel felszerelt vadászbombázó. Földközeli szárazföldi és tengeri célpontok elleni nappali és éjszakai rakéta- és bombatámadások végrehajtására tervezték. Ebbe a géptípusba építették be először a Puma navigációs rendszert.
A gép fegyverzetéhez bombák, irányítható és nem irányítható rakéták, illetve különböző kaliberű ágyúk tartoznak.
A Pavel Szuhojról elnevezett repülőgépgyárban és tervezőirodában tervezték az 1960-as években. Több éven át tartó kísérletek után 1975-ben állították hadrendbe. Sorozatgyártását 1971-ben kezdték meg Komszomolszk-na-Amure repülőgépgyárában és a novoszibirszki Cskalov üzemben, majd a novoszibirszki gyárban 1983-ban áttértek a gép továbbfejlesztett változatának, a Szu24M-nek a gyártására, amelynek a sorozatgyártása 1993-ig folytatódott, amikor áttértek egy újabb korszerűsített változat, a Szu-24MK gyártására.
Az 1988-1992-es években Szu24MK típusú gépeket Algéria, Líbia, Irán, Irak és Szíria is vásárolt Oroszországtól.
A Szu-24 alapján fejlesztették ki az 1970-es évektől a Szu-24MR felderítő és a Szu-24MP elektronikus felderítő változatot, amelyből mindössze tíz darab készült.
A Szu-24 gépcsaládból összesen mintegy 1400 darabot gyártottak.
MTI