2017. július 2., vasárnap

Újra az orbáni kijelentésről


Már azt hihette az ember, hogy lecsillapodtak egyesek kedélye, amiért a magyar kormányfő azt jelentette ki, hogy a Kormányzó úr, két másik magyar államférfivel közösen talpraállította a kizsigerelt országot, megérdemlik a "kivételes" jelzőt. De tévedtünk, mert úgy látszik tovább gyűrűzik. Most már a izraeli sajtóban is megjelentek negativ értemezések vagy inkább félreértelmezések, félremagyarázások. De hogy lássuk mit is mondott a kormányfő ide másoljuk: 
„A XX. század második és harmadik évtizede a magyarság történetének súlyos próbaköve volt. Hogy az elvesztett világháború, a vörösterror 133 napjának és a trianoni diktátum roppant súlya alatt mégsem temetett minket maga alá a történelem, nos ezt néhány kivételes államférfiúnak köszönhetjük: Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek és Klebelsberg Kuno miniszternek. Kormányzó nélkül nincs miniszterelnök, miniszterelnök nélkül nincs miniszter. És ezt a tényt nem vonhatja kétségbe Magyarország második világháborús gyászos szerepvállalása sem" 
Nos, akárhogy is akarnénk valamit is másként értelmezni semmi kivetni valót sem találhatunk és még a kormányzó úrnak a "dicsőitését" sem lehet belemagyarázn!
Nem egyedül a Kormányzóról szólt a kormáynfő hanem néhány kivételes állaférfiúról. Igaz meg is nevezi őket, de csak ennyi. Annak a kijelentésnek pedig hogy ki kitől függne vagy hogy ki nélkül ki nem létezne annyira egyszerűen hangzik, hogy abba sem lehetne belemagyarázni a "dicsőitést".
Történelmi tényről azt állitani, hogy az egyfajta "dicsőités" elgondolkoztatja az embert, hogy ki az aki félre-, vagy ami rosszabb belemagyaráz valamit, ami több évtized után is időtállóan hangzik. 
De a neves sajtó termék a Háárec ennél tovább megy és cikkéhez egy olyan 40áes évekből származó Fortepan fényképet tesz közre, ami a hitleri időkből maradt ránk s aminek a szavai nem az anyaország, hanem az erdélyi szászra jelemző, hiszen sem a magyarok sem pedig a székelyek nem használták a "Siebenbürgen süesse Heimat" (Édes Erdély) szavakat, amit a képen jól láthatóan egy fehér párnára írták és amit a Kormányzó kezében tartana.
Ami végképpen megróvandó viszont, hogy nagyon is jelzésre utal, hogy a plakát-képet egy feketeruhás és horogkeresztes egyén(valószínűleg önkéntes vagy SS katona) tartja a kezében. Ez esetben a Háárec szerkesztősége elég gyatra - sőt mondhatni  tiszteletlen - módon üzen a magyar kormányfőnek, a deontológiai normákat is megszegve! Lelkük rajta.