2018. április 28., szombat

27. Komáromi Napok Díszpolgárrá avatás, Pro Urbe- és Polgármesteri díjak az ünnepi ülésen

2018. április 26. 
Hivatalosan is kezdetét vette a 27. Komáromi Napok. A május elsejei programsorozat nyitányát minden évben a két város testületének ünnepi ülése jelenti.
BUMM-HÍR
A két testület ünnepi ülésével hivatalosan is kezdetét vette a 27. Komáromi Napok.

A Klapka indulóra vonult be Észak- és Dél-Komárom vezetése a dél-komáromi városi hivatal dísztermébe, hogy az együttes testületi üléssel kezdetét vegye a 27. Komáromi Napok. Az ünnepi ülésen díszpolgárt avatnak, átadják a Pro Urbe- és a Polgármesteri-díjat.

A jelenlévőkhöz elsőként Molnár Attila, Dél-Komárom polgármestere szólt, majd Stubendek László, Észak-Komárom polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Mindketten kiemelték a Komáromi Napok történelmi hátterét, amikor is 1849. április 26-án a magyar csapatok áttörték az osztrák ostromgyűrűt. A polgármesterek kiemelték, a Komáromi Napok több egy fesztiválnál, a szeretet, az összetartozás és a példamutatás szimbóluma.
Észak-Komárom képviselő-testülete az idei évben Pro Urbe díjat adományozott a Selye János Gimnázium és Városi Művelődési Központ GIMISZ Diákszínpada, valamint dr. Bende István részére. Polgármesteri díjat kapott Mgr. Roberta Krmášková, Mgr. Júlia Černeková, Janka Pipíšková, a Magyar Lovas Színház Komárom, a Magyarock Dalszínház, Hodek Dávid és Hodek Áron, a Regionális Közművelődési Központ, Borbély Alexandra, Ing. Eva Gajdáčová, Lakatos Róbert, Szénássy Edit, a RÉV Polgári Társulás valamint Kristóf Réka.
Dél-Komárom díszpolgárává avatták Sárai János önkormányzati képviselőt. Komárom Városért emlékérmet vehetett át Szalai Gabriella, Csókáné dr. Varga Mária, Beigelbeck Attila, Fazekas László és Horsa István.
Polgármesteri díjban részesült Legát István, az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, valamint a Street Generations Extrém Sport Csapat.
Dr. Bende István az észak-komáromi díjazottak nevében elmondta, hogy mindig az a legnagyobb elismerés, amikor az embert a saját környezete jutalmazza. Míg Fazekas László püspök a dél-komáromi díjazottak nevében szólt, ő azt emelte ki, hogy Komárom lélekben egy és oszthatatlan, egyik fél sem létezhet a másik nélkül.
(bumm/se)