2018. április 24., kedd

A budapesti konferencián a jólvégzett munka örömével ültünk le a továbblépésről gondolkodni. MINORITY SAFEPACK tanácskozás

Written by Administrator 
Saturday, 21 April 2018 
Össznemzeti sikerként értékelhető a kisebbségek védelme érdekében lezajlott aláírásgyűjtés. A nemzeti összefogás megmutatkozott Kárpát-medence szerte. Otthon minden magyarországi parlamenti frakcióval rendelkező párt, egyházaink, civilek, önkéntesek sorakoztak fel a kezdeményezés sikere érdekében. Köszönet érte! Gyűltek az aláírások Felvídéken, Kárpátalján, Délvídéken. Itthon Erdélyben úgyszintén. Több mint 300 ezer! Ismételten megmutatkozott, hogy együtt erősek vagyunk, így sikerült jóval túlteljesíteni azeredetileg vállalt 250 ezret. Az erdélyi aláírások száma azt mutatja, hogy gyakorlatilag a magyar közösség minden negyedik tagja aláírta a kezdeményezést. Ennél egyértelműbb üzenetet nem is fogalmazhatunk meg! A sikerhez viszont kellett az az összefogás is, ami Európaszerte megmutatkozott. 11 országban teljesült az európai polgári kezdeményezések sikeréhez szükséges küszöb. Ez is egyértelmű siker. Ennek is üzenet értéke van Brüsszel számára! Köszönjük a Hunineu iroda és Kövér László házelnök úr támogatását, akik ezúttal is remek házigazdái voltak az eseménynek.
Kezdetét vette az Országház Tisza Kálmán termében a Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés - Minority SafePack Initiative elnevezésű európai polgári kezdeményezésről szóló tanácskozás. A HUNINEU, a FUEN és a Rákóczi Szövetség együttműködésében szervezett eseményt Kövér László házelnök úr, a HUNINEU Alapítvány Kuratóriumának elnöke nyitotta meg, és felszólal többek között Vincze Loránt, a FUEN elnöke, Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára, valamint Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.
A tanácskozáson a FUEN elnöksége, a külhoni magyar szervezetek vezetői és a magyarországi nemzetiségek képviselői mellett részt vesznek a magyarországi képviselőcsoportok delegáltjai - köztük Németh Zsolt, Vejkey Imre és Szávay István, akik egyúttal a HUNINEU Alapítvány Kuratóriumának is tagjai és Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője - is.
A FUEN, a Rákóczi Szövetség és a HUNINEU delegációja, a külhoni magyar szervezetek és a magyarországi nemzetiségek képviselőivel délelőtt hivatalosan átadták az illetékes hatóságnak a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés magyarországi aláírásgyűjtése során regisztrált 640 ezer aláírást.