2018. április 18., szerda

A nők jogaiért vonultak fel vasárnap Kolozsváron

2018. április 17.
Megközelítőleg 200 résztvevője volt annak a megmozdulásnak, amelyet vasárnap délután tartottak Kolozsvár központjában, hogy a nők jogaira (pontosabban azok hiányára) hívják fel a figyelmet. fotók: Tóth Helga A felvonulás jó hangulatban, nagyon lazán és jó részt csendben zajlott, táblákat és plakátokat feltartva sétált át a tömeg a Deák Ferenc utca Fő tér felőli végétől (a Memorandisták emlékművétől) a Győzelem moziig, majd vissza. De még így is jobban jártak, mint a tavalyi Cluj Pride résztvevői, akiket rendesen eldugtak a világ szeme elől. A szervezők azért a végén megjegyezték, hogy remélik, jövőre többen lesznek és hosszabb útvonalat is engedélyez számukra a polgármesteri hivatal. 
Így csak a teraszokon ücsörgők csodálkoztak rá csendben felvonulókra, akik közül csak páran skandálták időnként a: "My body, my choice, raise your voice!", hasonló rendezvényeken gyakran használt szlogent. Emellett talán a táblákra rajzolt női méhek jelenthettek némi meglepetést pár sétálónak. A résztvevők zömében fiatal nők voltak, de természetesen társult jó néhány férfi és pár család is. Viszonylag sok külföldi is lehetett, jellemző volt a németül és angolul beszélők kis csoportja. Kihangosítás nem volt, így nehezen hallatszott a szervezők hangja, de nagy beszédeket nem tartottak, csak elmondták, hogy mit szeretnének elérni. 
Ismét hangsúlyozták, hogy az április a szexuális erőszakra való figyelem felhívásának hónapja, a cél pedig a köztudat emlékeztetése arra, hogy a nők is emberi lények, és akként is kellene bánni velük. Azt kérik, hogy a rendőrség, az igazságszolgáltatás és az egészségügy biztosítson kellő védelmet és ellátást a szexuális erőszak túlélői számára, és a hatóságok tegyenek meg mindent a megelőzés, illetve a gyors segítségnyújtás érdekében. 
Állami támogatással hozzanak létre még több menedékházat a családon belüli erőszak túlélőinek, biztosítsanak számukra megfelelő jogi és pszichológiai segítséget. Ugyanakkor az agresszorok esetében vezessenek be egy megfigyelési rendszert, amivel biztosítható, hogy valóban eleget tegyenek a távoltartási végzésnek. Fontosnak tartják továbbá, hogy a közvélemény és a sajtó ne bagatellizálja a szexuális erőszak eseteket, és azt is kérték, hogy vezessék be a szexuális nevelést a romániai iskolákban. A megmozdulás szervezői: a COMMA az Asociația ATENA DELPHI, eLiberare és PATRIR - Peace Action, Training and Research Institute of Romania szervezetekkel partnerségben.