2018. április 10., kedd

Alapjogokért Központ: Rendkívül erős felhatalmazást kapott a magyar kormány

2018. 04. 10. forrás: Kossuth Rádió 180 perc
Rövid távon nem vár változást Magyarország megítélésében Brüsszelben Szánthó Miklós. Az Alapjogokért központ igazgatója szerint a kérdés, hogy az 2019-es Európai Parlamenti választások után milyen összetételű Európai Bizottság áll fel és majd miként viszonyul az régi-új kormányhoz.
A választási eredmények után az a kérdés, hogy egyes brüsszeli döntéshozók megértik-e hogy az a nemzetközi mesterterv, amelyet megpróbálták véghez vinni a kormány megbuktatására nem ért célt – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című adásában Szánthó Miklós, az Alapjogokért központ igazgatója.
Az európai történelemben a második világháború utáni időszakban egyszer fordult elő, hogy egymást követő három alkalommal tudott egy kormányzó pártszövetség választást nyerni, ez Máltán történt, de kétharmadról ott sem beszéltünk, ez teljesen példátlan – tette hozzá.
A nemzetközi vezető lapok értékelése szerint a kormányzati propaganda torzításai miatt a gyűlöletre éhes állampolgárok döntő többsége egy rasszista, idegengyűlölő kormányt tartott hatalomban – mondta Szánthó Miklós.
Az EBESZ választási megfigyelőinek megállapításairól, amely szerint nem egyenlő feltételek mellett küzdhettek a versenytársak Szánthó Miklós elmondta, hogy az EBESZ dokumentuma inkább egy politikai pamflet, mint komolyan vehető szakmai anyag.
Szánthó Miklós szerint most a kérdés, hogy miként viszonyulnak majd az uniós döntéshozók az eredményhez, hogy elfogadják-e azon demokratikus keretrendszer szabályait, amelyet ők szavakban fontosnak, és felülvizsgálják álláspontjukat. Az egyik lehetőség hogy tompítanak álláspontjukon én nem folytatják a mestertervet Magyarország ellen és értékelik, hogy politikai és gazdasági stabilitás van.
A másik lehetőség, hogy folytatják ezt „az ellentmondásos politikát, hogy meg akarják védeni jogállamiságot akár a magyar állampolgárok akaratával szemben is.”
Frans Timmermans, az Európai Bizottság (EB) első alelnöke hétfőn varsói látogatásán úgy fogalmazott, meglátja, mit tesz Orbán Viktor az új megbízatása során, fontos, hogy Magyarországon erős az Európai Unióhoz való hozzátartozás érzete.
A várható brüsszeli reakciók kapcsán az Alapjogokért központ igazgatója elmondta az Európai Bizottság álláspontja Magyarországgal kapcsolatban várhatóan a következő egy évben sem fog változni, így nem várható, hogy a kvótadöntést vagy a hetes cikkely szerinti eljárás folyamatát felfüggesztik..
Az elemző szerint a nemzetközi sajtóban is megjelent véleményekben, amelyek a nemzetközi globális döntéshozók attitűdjét jelzik ellentmondás van. Míg szavakban és elvekben demokráciapártiak, a választójogot az emberek véleményét tiszteletben kell tartani, és ott van a másik része, amikor a szavazók nem a liberális kánon szerint szavaznak, akkor a döntéshozók nem a saját álláspontjukat vizsgálják felül, hanem az első reakciójuk, hogy az embereket megvezették.
A szakértő szerint Brüsszelnek, Párizsnak, Berlinnek komolya meg kell fontolnia ,,hogy egy ilyen szintű legitimációval rendelkező magas támogatottsággal rendelkező kormánnyal szemben megéri-e folytatni a folyamatos destabilzációt, a rendszer megkérdőjelezését, vagy elfogadni a fennálló helyzetet, értékelni a politikai és gazdasági és ezeknek az elvek mentén megpróbálni együttműködni a régi-új kormánnyal. Szánthó Miklós szerint ez lehet inkább kifizetődőbb az Európai Unió számára.