2018. április 12., csütörtök

Elutasította az autonómiatervezetet a képviselőház

Amint várható volt a többségiek túlzott nacionalizmusa vett erőt újfent az ország választotain és elutasitották a polgáriak által benyújtott autonómia tervezet.
Amint várható volt a volt miniszterelnök újra elárulta, hogy bocsánatkérése nem volt valós és kimutatta fogafehérjét és a magyarellenességét egyszerre. 
 Ez az elutasítás ezúttal megnyitja a további harcot, de felhívja a figyelmet az Erdélyi Polgár hasábjain megjelent NUTS2-es lehetőséget, aminek a segitségével meg kellene alakítani a két-három székelylakta megyékkel a Székelyföld Régiót! Ennek a lehtőségnek az elutasítás adna nyitott utat, hiszen ez esetben a NUTS2-es Székelyföld Régiónak a kialakitásában partnerként lehet megnyerni az EUban, hiszen ez egy kötelező területi norma! Sőt a déltiroli Bolzano és Altin NUTS2-es autonómiával rendelkező régiószintű megoldás alkalmazásával a feszült helyzet csillapodna. De ehhez a mi autonómista vezetőinknek is változtatnia kellene és ne még utasítsák el a NUTS2-es régiószintű lehetőséget. HZ 
2018. április 11.
Elutasította szerdán a képviselőház a Kulcsár-Terza József által egyénileg benyújtott, Székelyföld autonómiájára vonatkozó törvénytervezetet. A tervezet ellen 228, mellette 20 képviselő szavazott. A szavazás előtti vitán az RMDSZ azzal érvelt, hogy az autonómia a magyar közösség jogos elvárása. Korodi Attila frakcióvezető rámutatott: az erdélyi magyarság autonómia igényét "nem lehet csak úgy leseperni az asztalról", és a gyulafehérvári nyilatkozat centenáriuma "kiváló alkalom" arra, hogy az erdélyi magyarok valós igényeiről - így az autonómiáról is - nyílt, őszinte párbeszédet folytassanak a román többséggel. 
"Párbeszédre van szükség ahhoz, hogy megértessük, hogy mi nem Románia határait akarjuk bontogatni, hanem csupán a szülőföldünkön való megmaradásunknak szeretnénk megteremteni a hosszútávon is fenntartható feltételeit. Európa-szerte számos esetben bebizonyosodott már, hogy az önrendelkező nemzeti közösségek, a gazdasági és kulturális élet igazi motorjai. Így lenne ez Székelyföld esetében is" - mutatott rá Korodi Attila. 
Korodi a parlamenti vita során kitért arra, hogy sajnálatos módon az elmúlt évtizedekben, a romániai közbeszédben, médiában és sok politikus retorikájában az autonómia "negatív jelentést kapott", pedig ez a szó az ország alkotmányában is benne van. Ennek ellenére a többség úgy tekint a székelyföldi magyarok törekvésére, mintha az ország integritását veszélyeztetnék, így viszont nagyon nehéz érdemben beszélni róla. Az egyetlen megoldás az lehet, ha konstruktív párbeszédet folytatunk a többséggel - mondta Korodi. "Nekünk most az a feladatunk, hogy széleskörű párbeszéd-sorozatokat folytassunk a román többséggel arról, hogy mit jelent számunkra az autonómia, mit akarunk konkrétan, és milyen elképzelések mentén szeretnénk azt gyakorlatba ültetni. 
Meg kell értetnünk a román emberekkel, hogy az autonómia semmit nem vesz el Romániától és semmivel sem csorbítja a románok jogait. Nem utasíthatják el közösségünket megillető kollektív jogokat. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése már 1993-ban megfogalmazta az ajánlást, amely szerint biztosítani kell a nemzeti közösségek kollektív jogait abban a vonatkozásban is, hogy egy nemzeti közösség önállóan szervezhesse meg önmagát, illetve teljességgel élje meg identitását. Romániának tehát tovább kell lépnie az egyéni jogok szintjéről a közösségi jogok irányába" - mutatott rá az RMDSZ Hargita megyei parlamenti képviselője, majd hozzátette: az RMDSZ már 26 éve elkötelezte magát az autonómia mellett, és a szövetség mindent megtesz azért, hogy elérje a román társadalomban azt a szemléletváltást, amely szükséges az autonómiatörekvéseink sikerre viteléhez. 
Mihai Tudose képviselő, volt miniszterelnök, a székelyföldi autonómia kérdését ahhoz a szerinte értelmetlen referendumhoz hasonlította, amelyben arról döntenének, hogy egy gyerek március 8-án rúzst vagy borotválkozó készüléket vesz ajándékba az édesanyjának. Tudose ugyanakkor arról beszélt az RMDSZ-es kollégáknak, hogy minden bizonnyal nekik sem tetszene, ha holnaptól a képviselők elkezdenének olyan tervezeteket benyújtani, ami a magyarok jogait korlátozná Romániában. (agerpres/gandul) -