2018. április 10., kedd

FAZ: Magyarország nem diktatúra, Orbán legitim vezető

A magyarok kitartanak Orbán Viktor mellett, aki a korábbinál is erősebb felhatalmazással kezdheti meg újabb ciklusát, de a miniszterelnök tisztességtelen eszközöket is bevetett a választási kampányban – írja elemzésében a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). A német lap a magyar rendszer ellentmondásaira is rávilágít, de kimondja, hogy Magyarország nem diktatúra, és a többi EU-tagnak is el kell ismernie Orbán legitim és erős felhatalmazását. 
Az Orbán erős mandátuma című cikk szerint a vasárnapi választáson minden második szavazó a nyolc éve kormányzó Orbán Viktort támogatta, és a nemzeti konzervatív Fidesz képviselőjelöltjei az országban szinte mindenhol legyőzték az ellenzéki jelölteket. A német lap felidézi, hogy a választási rendszert a kormányzó párt igényeinek megfelelően alakították át, kormányzati befolyás alá került a közszolgálati média, az adófizetők pénzén pedig folyamatos kampány folyt, amelyben már nem volt elkülöníthető a "kormányzati tájékoztatás" és a pártüzenet.
DE MÉG EZZEL A VÁLASZTÁSI TÖRVÉNNYEL IS LE LEHETETT VOLNA GYŐZNI ORBÁNT. (...) MÉG ILYEN MÉDIAVILÁG MELLETT IS ÉLÉNK ÉS ÁLLÁSPONTOKAT ÜTKÖZTETŐ VITA ZAJLOTT A NYILVÁNOSSÁGBAN. AKI A KORMÁNYT BÍRÁLÓ INFORMÁCIÓKAT ÉS VÉLEMÉNYEKET AKART OLVASNI VAGY HALLANI, AZ EZT SZERTE AZ ORSZÁGBAN MEGTEHETTE. (...) MAGYARORSZÁG NEM DIKTATÚRA. 
A FAZ szerint Orbán a 2002-es vereségét jórészt a magyar médiának tulajdonítja, ezért ezt a rizikófaktort azóta minden eszközzel igyekszik kizárni. A kormány egyetlen témára, a migrációra hegyezte ki kampányát, holott ez az ügy az emberek hétköznapjait egyáltalán nem érinti. Orbán taktikája azonban a folyamatos ellenségképen alapul. Miután saját súlycsoportjában nincs ellenfele az ellenzékben, a kormányfő Soros Györgyöt kiáltotta ki ellenségnek.
A FAZ szerint legitim dolog, ha valaki egy üzletember Magyarországra gyakorolt befolyását szóvá teszi és problémaként fogalmazza meg. Az azonban tisztességtelen, hogy Sorost a kampányban szabályosan a nemzet ellenségeként mutatták be. Még a Fidesz hívei is tudják, hogy ez képtelenség, írja a FAZ. Elfogadhatatlan az is, hogy az EU-t, sőt az ENSZ-et is külső ellenségnek állították be, amelyek a "Soros-terv" megvalósítását végzik. Ez súlyos csapás az EU-n belüli együttműködésre és bizalomra.
Orbán ugyanakkor nem ellenzi az EU-t, nagyon is értékeli a közösség által nyújtott gazdasági lehetőségeket, olvasható a lapban. Ha például a közös uniós külpolitikáról van szó, Magyarország Brüsszellel szavaz, mint például az orosz diplomaták kiutasításánál. Magyarország és a többi uniós tagállam, köztük Németország közös érdeke ugyanis, hogy az árkokat ne elmélyítsék, hanem áthidalják.
A FAZ szerint ehhez Orbánnak le kellene mondania arról, hogy a magyar belpolitikában megfontolás nélkül cselekedjen és lázítson, de a többi EU-tagnak is el kell ismernie, hogy Orbán legitim és megválasztott vezetője egy országnak, amely felett nem helyes gyámságot gyakorolni.