2018. április 20., péntek

Herta Müller és az abszurd színház

Pataki Zoltán  2018. április 19.,
Fotó: dcnews.ro

A hazai sajtó világgá kürtölte a hírt: a Nobel díjas, bánsági származású író, Herta Müller nem fizette ki a romániai írószövetségi (USR) tagsági díját, ezért felfüggesztették a tagságát. A „szenzációs” hírt az Írószövetség temesvári fiókszervezetének a titkára, Marian Odangiu is megerősítette, beismerve ugyanakkor, hogy Herta Müller soha nem tartotta magát USR-tagnak, mégis az. A Nobel-díjas írónő a HotNews.ro hírügynökségnek nyilatkozva „abszurd színháznak” nevezte írószövetségi tagságának a felfüggesztését, mert nem is tudott róla, hogy tagja lenne a szervezetnek.
Hogyan lett az 1980-as évek végén Németországba emigrált Herta Müller az USR tagja? Első regénye megjelenése után (Niederungen, 1982) az írónő kérte felvételét az írószövetségbe, egy másik bánsági német íróval, William Totokkal együtt. Mindketten az ellenzéki beállítottságú Aktionsgruppe Banat irodalmi csoportosulás tagjai voltak, és miután Totok felvételi kérését elutasították, saját elmondása szerint már Herta Müller sem akart a szervezet tagja lenni. 1985 után az USR már nem is fogadott új tagokat soraiba.
Az 1990-ben bekövetkezett változások nyomán Mircea Dinescu lett az USR elnöke és az új vezetőség eldöntötte, hogy minden írót felvesznek a szervezetbe, aki 1980–1990 között ezt kérelmezte, és megfelel az alapszabályzatban rögzített követelményeknek. Így lett Herta Müller írószövetségi tag anélkül, hogy ezt újból kérvényezte volna és anélkül, hogy erről a döntésről tájékoztatták volna.
„Herta Müller 1990-ben hivatalosan az USR tagja lett, de soha nem fizetett tagsági díjat, ezért tagságát időközben felfüggesztették – áll a Marian Odangiu által aláírt írószövetségi közleményben. Herta Müller ugyanakkor több alkalommal is azt nyilatkozta – ennek én is tanúja voltam 1993–94-ben –, hogy nem tagja az USR-nek és soha nem is kérte felvételét ebbe a szervezetbe.”
Herta Müllert tehát hozzájárulása nélkül fogadta be az USR temesvári fiókszervezete és hivatalosan a mai napig írószövetségi tag. „Többször is megpróbáltunk kapcsolatba lépni Herta Müllerrel, de nem sikerült vele tárgyalni erről a kérdésről. Arról viszont értesültünk, hogy ő álláspontja továbbra is az maradt, hogy nem tagja az USR-nek” – állítja Marian Odangiu. Ha ez így van, akkor miért nem zárták ki a szervezetből, amelynek Herta Müller soha nem tartotta a tagjának magát? „Csak két esetben zárhatunk ki valakit az USR-ből, az alapszabályzat szerint: ha lemond a tagságáról vagy ha megsérti az alapszabályzatot és rontja az USR hitelét, hírnevét” – mondja Marian Odangiu.
A bűvös kör tehát bezárult: Herta Müllert akarva-akaratlanul felvették az írószövetség (USR) tagjainak sorába, ő ezt nem ismeri el, de ki sem tehetik a szervezetből, ameddig le nem mond a tagságáról.
Adaléknak csak annyit: az egyetlen romániai születésű Nobel-díjas író megérdemelné, hogy az USR, ha nem is tiszteletbeli elnökévé, de legalább tiszteletbeli tagjává válassza, tagsági díj fizetési kötelezettség nélkül.