2018. április 28., szombat

Május 1., a négynapos pihenés ünnepe

2018-04-27 
Szezont nyitó strandok, szebbnél szebb kirándulóhelyek és majálisok sokasága várja a kikapcsolódni vágyókat, határon innen és túl. Bográcsozás-sütögetés közben tartsuk be az alapvető szabályokat, s ne feledkezzünk meg az ideiglenes határátkelők használatáról sem.
Még ha itt-ott felhők tarkítják is az eget, az időjósok hamisítatlan kora nyári meleget és ragyogó napsütést ígérnek a május elsejei minivakáció napjaira — amely egyébként a nyári strandszezon hivatalos kezdete is. A hosszú hétvégén Szatmár megye legtöbb strandja tárt kapukkal várja a pancsolás szerelmeseit: Szatmárnémetiben a „régi strand”, azaz a Nord Vest Termal Park már ma délelőttől és előszezoni árakkal (felnőtteknek 18, nyugdíjasoknak és 14 év alatti gyermekeknek 8 lej, 4 év alatti kismanóknak ingyenes), míg az Aquapark külső medencéit és csúszdáit május elsején, kedden vehetik birtokukba a strandolók. Termál- és hideg vízzel csordultig töltött medencékkel várják a fürdőzőket Tasnádon, Ákoson és Krasznamihályfalván is, és mint megtudtuk, utóbbi két helyen van még pár szabad szoba/összkomfortos faházikó is — ám mielőtt még a fürdőruha mellé pizsamát is csomagolnának, előbb érdeklődjenek telefonon; a nagykárolyiak pedig ne tervezzenek hazai lubickolást, ugyanis strandjuk csak június 1-jétől várja a látogatókat. Akik nem csak a klasszikus strandolásra vágynak, azok számára nagyszerű célállomás lehet az oţeloaia-i tó, a partján kialakított, modern agropanzióval, úszómedencével és sütögetésre kialakított helyekkel, valamint az Avasban, az erdők övezte Máriavölgy, ahol a két, fedett medencében való pancsolás mellett hatalmasat lehet sétálni a fák között, akárcsak Büdössáron.
Csak a tűz, ne az erdő égjen!
Akik május elsejét a hagyományokhoz illően, kint a zöldben, szalonna- és miccssütögetéssel akarják megünnepelni, azok számára remek és közeli kirándulóhely — akár kerékpáros túra céljára is — a 16-os lakótelep végén, a Szamos parton kialakított piknikezőhely, a csonkási erdő, Szatmárhegy és Csonkás között, vagy a Sárerdő, Nagykároly környékieknek a mezőfényi nagyerdő, vagy az Avas elbűvölő tájai, Lunaforrás, Lajosvölgy, a kányaházi- és a muzsdaji tó s partjai. Ám bárhová is kiránduljanak, hogy a természetben, a pattogó tűznél bográcsost főzzenek, szalonnát süssenek, vagy az izzó parázson ínycsiklandó finomságokat grillezzenek, pár fontos szabályt tartsanak be, hogy a szalonnasütés ne bozót- vagy erdőtűzzel érjen véget. A katasztrófavédelem nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy szeles időjárás esetén a tűzgyújtás még az erre kijelölt helyeken is szigorúan tilos, hiszen elég egyetlen tovaröppenő szikra és kész a baj. Tűzrakásnál figyeljünk arra, hogy az erdő/liget széle legkevesebb 50 méter távolságra, kézügyben pedig nagyobb mennyiségű víz legyen és sütés közben folyamatosan tartsuk figyelemmel a lángokat, még ha le is vettük már a bográcsot az ágasról — és tartsuk szemmel a gyerkőcöket is, hiszen őket köztudottan mágnesként vonzzák a lángok, és sajnos nem egyszer végződött súlyos sérülésekkel a kellemes kirándulás, de erdőtűz is volt már amiatt, mert egy kisfiú arra volt kíváncsi: ugyanúgy ég-e a láng a fák között is, mint a piknikezőhelyen. Hazainduláskor győződjünk meg róla, hogy eloltottuk az utolsó parazsat is és a hamuban sem pislákol zsarátnok, ugyanis ezek ugyanolyan veszélyforrások, mint maga a nyílt láng — s amennyiben lehetőségünk van erre, szórjunk homokot vagy három-négy marék földet is az egykori tűzhelyre, javasolják a lánglovagok. Elvileg magától értetődő, de persze és sajnos nem az: a dohányosok se pöccintsék szerte szét a csikkeket — a kirándulás végén pedig az üres pillepalackokat, sörösdobozokat, zöldséghéjat, a szemetet gyűjtsük össze és az erre kijelölt helyen rakjuk le. Ha pedig ilyen nincs, tegyük be az autóba és vigyük haza, hiszen lakóhelyünk közelében számtalan kuka és szemétgyűjtő konténer található. A tűzoltók nyomatékosan kérnek mindenkit: amennyiben mégis baj történne, azonnal hívják az ingyenes 112-es egységes segélyhívószámot!
Majálisözön
Május első napja elválaszthatatlan a majálisoktól, s akik ragaszkodva a hagyományokhoz május 1-jén igazi majálisi forgatagban akarnak forgolódni, azok számtalan rendezvény közül is választhatnak — és nem csak május 1-jén. Nyíregyházán a Sóstói Falumúzeum „Falusi hosszú hétvégén” falusi gasztronómiai kóstolóval, fazekasbemutatókkal és népi játszóudvarral várja a látogatókat, no meg kedvezményes jegyárakkal. Debrecenbe két majális is csábítja az érdeklődőket: április 28.–május 1. között a Kerekerdő Élményparkban mesefigurák, akrobaták, bohócok, lézeres kalózpálya mellett az ország legnagyobb cukor májusfája várja a felmászni vágyó apukákat, pókember csúsztatja át a bátrakat a tó fölött, Piroska nagymamájával lehet kézműveskedni, Mátyás király lovagvárában kóborolni; május 1-jén pedig a Táncos Majális nyitja a szezont, természetesen tánckavalkáddal, szórakoztató térzenével, kézműves játszóházzal és enni-innivaló finomságokkal — s a közkívánatra ismét megrendezett Hajdúsági Kézműves Sörök Mustrájával, melynek keretében csapra verik a megye sörfőzdéinek (Hajdúsági Serfőzde, Bocskai Freedom, Mianyánk Kézműves Sörfőzde, Debreczeni Sörfőzde és Ugar Sörfőzde) söreit.
Hajdúszoboszlón szombat délutántól kezdődik a buli, az LGT sztárjainak Zenevonat-szuperkoncertjével, vasárnap a Bagossy Brothers Company, hétfőn a The Balkan Fanatik koncertezik — kedden pedig egész nap majális, élő dinóshow-val, hastánccal, néptánccal, slágerkavalkáddal, valamint délután Balázs Klári és Korda György-, kora este pedig Republic-koncerttel.
A külföldre indulók ne feledjék a szombaton 10–17 óra között működő, ideiglenes határátkelőket sem Szárazberek–Garbolc, Szaniszló–Ömböly és Nagypeleske–Zajta között (Zajtáról pedig Rozsály, majd Csengersima vagy Fehérgyarmat érintésével fel lehet jutni a 49-es főútra s onnan tovább az M3-asra is!). Mint ahogy azt sem: ha a román állampolgárságú kiskorú hivatalosan bejelentett lakhelye vagy lakcíme az utazás célországában (például Magyarországon) van — amit természetesen hivatalosan igazolni kell —, egyáltalán nem szükséges a határátkelésnél jelen nem lévő szülő nyilatkozata. Amennyiben a kiskorú csak egyik szülője kíséretében utazik, ellenőrzésnél be kell mutatni a másik szülő beleegyezési nyilatkozatát, elvált szülők esetében pedig a jelen nem lévő szülő hitelesített engedélyét, amennyiben a szülői felügyeletet közösen gyakorolják. S ha az útra indulók az eredeti mellett fénymásolatot is visznek magukkal az engedélyről, jó pár percet megspórolnak az átkelésnél, mert nem kell majd megvárni, amíg a határrendészek lefénymásolják az eredetit és visszaadják. Amennyiben a 18 év alatti kiskorú nem szülei, hanem más nagykorú személy kíséretében szeretné átlépni a határt, az illetőnek kötelezően fel kell mutatnia erkölcsi bizonyítványát és a szülő/k beleegyezési nyilatkozatát (amelyben már nem kell már pontosítani az utazás célját, útvonalát és az úti célt).