2018. április 28., szombat

Jobbik: első körben Sneiderék győztek

Népszava|2018. ápr 28. 
Ahogyan azt megírtuk, a Jobbik szombati kongresszusán a párt alapszabályának módosítása volt napirenden, két hét múlva pedig jön a tisztújítás. Abból, hogy a küldöttek elfogadják-e az elnökség által javasolt konstrukciót, következtetni lehet a tisztújítás eredményére is.
A legfontosabb kérdés az volt, a kongresszus rábólint-e arra az indítványra, hogy Vona Gábor lemondása után a pártelnök mellett elnökhelyettesi tisztség is legyen a Jobbikban. A személyre szabott elképzelés alapján Sneider Tamás lenne az elnök, Gyöngyösi Márton pedig a helyettese. Az elnökjelöltségért szintén induló Toroczkai László nem támogatta az elnökhelyettesi poszt bevezetését.
A kongresszuson újságírók nem vehettek részt. A rendezvény után az egyik résztvevőtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a küldöttek túlnyomó többsége, több mint 80 százaléka megszavazta az „elnök-elnökhelyettes” szisztémát. Mirkóczki Ádám szóvivő megerősítette értesülésünket.
Szintén nagy többséggel a kongresszus úgy döntött, hogy az elnöknek megmarad a vétójoga: Vona Gábor korábban ezzel a lehetőséggel élve akadályozta meg, hogy Novák Előd és mások bekerüljenek az elnökségbe.
A kongresszust Szabó Gábor pártigazgató vezette, felszólalások nem voltak. Az alapszabály mostani módosításával már nem csak a szomszédos országokban működő „külhoni” jobbikos szervezetek, hanem a más államokban, jellemzően Nyugat-Európában létrejött csoportok is képviseltethetik magukat a párt választmányában és a kongresszuson.
Cz. G.