2018. április 10., kedd

Magas részvételi arányban szavaztak a külhoni magyar állapolgárok is

2018. ÁPRILIS 10. HIRADO.HU
A Nemzeti Választási Iroda hétfő esti összesítése szerint a beérkezett levélszavazatok száma meghaladta a 115 ezret. Becslések szerint összességében mintegy 250 ezer külhoni szavazat várható.
A Nemzeti Választási Iroda hétfő esti összesítése szerint a beérkezett levélszavazatok száma meghaladta a 115 ezret, a már feldolgozott adatok alapján az érvénytelen szavazatok arány kevesebb, mint 15%, ami alacsonyabb a 4 évvel ezelőtti szavazásnál regisztrált csaknem 20%-nál.
A feldolgozott levélszavatok 93.9 %-a a Fideszre érkezett. Ugyan postai úton csak szombat éjfélig jöhettek a levélszavazatok, de a környező országokban a levélszavazatok túlnyomó részét a külképviseleteken adták le és ezek csak a napokban érkeznek meg a Nemzeti Választási Irodához.
Ez azt jelenti, hogy a külhoni magyar állampolgárok szavazataira vonatkozó végleges adatok a levélszavazatok feldolgozása után várhatók.
Becslések szerint összességében mintegy 250 ezer külhoni szavazat várható, ami a regisztrált állampolgárokhoz mérten, hozzávetőlegesen 70 százalékos részvételt jelenthet.