2018. április 24., kedd

Mégsem bukik nagyot Magyarország az új brüsszeli tervvel? Sejtelmesen reagált, aki készíti

2018. április 24. 
Még Brüsszelben is alaposan meglepődtek annak a minapi Financial Times cikknek az üzenetén, amely szerint a kelet-közép-európai országok felől több tízmilliárd eurónyi EU-támogatást terel majd át a dél-európai országok felé az Európai Bizottság a 2021-től induló új költségvetési ciklusban - írja a Politico. A befolyásos brüsszeli lap azt is megjegyzi: még maga a büdzsé összeállításáért felelős Günter Öttinger uniós biztos is meglepődött a cikk üzenetén, amit az is tükröz, hogy a Twitterén úgy reagált: "csakugyan?". Aztán tegnap és ma a fokozódó spekulációnak tudta be újabb Twitter-üzeneteiben, hogy mindenféle sajtóértesülések megjelennek a jövő szerdai bejelentés előtt. 
Egy régiós vezető tisztségviselő is igyekezett tompítani a vasárnapi FT-cikk üzenetét, hiszen azt mondta: Mi olyan üzeneteket hallottunk Öttingertől, amelyek nem ennyire radikálisak.
Amint hétfőn részletesen megírtuk: a brit lap értesülései szerint a most 350 milliárd eurós Kohéziós Alap forrásainak elosztási szabályrendszerét úgy alakítja majd át az Európai Bizottság 2021-től, hogy nemcsak az egy főre jutó GDP-alapú mutató alapján kapnak majd pénzt a régiók, hanem egyéb szempontok alapján is, és így végülis a dél-európai országok, illetve a menekülteket nagy számban befogadók felé jelentős többlet források áramlanak majd a kelet-közép-európai országoknak elérhető források rovására.
A cikk emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogállamiság meglétéhez, mint alapfeltételhez is hozzá akarják majd kötni az uniós pénzkifizetést. Azóta pedig egy német lap azt is megírta, hogy a korrupció elleni küzdelem sikere is az uniós pénzosztás alapfeltételei közé tartozna.
Ahogy mi is, a Politico is arra hívja fel a figyelmet: nagyon nehéz olyan objektív szabályrendszereket megalkotni az alapfeltételek terén, amelyet minden tagállam elfogadna, márpedig a következő 7 éves keretköltségvetés teljes szabályrendszerét minden állam- és kormányfőnek el kell fogadnia, hogy hatályba léphessen.
A Politico egy másik cikkében Öttinger hétfői hannoveri látogatásáról is beszámolt, miszerint azt mondta: a Közös Agrárkassza 7 éves kerete várhatóan 6%-kal fog csökkenni és mindkét pillérében várhatók vágások.
Az uniós biztos azt is érzékeltette, hogy úgy alakítják át a szabályokat, hogy a nagyobb agrárgazdaságok a földalapú támogatásoknál degresszív módon kaphassanak csak pénzt (minél nagyobb az üzemméret, egy bizonyos szint felett csökken az elérhető támogatás, ilyen rendszer a mostani ciklusban már működik Magyarországon - a szerk.), de nem fejtette ki a részleteit. A Bizottság egy korábbi munkaanyagában arra figyelmeztetett, hogy a tapasztalatok szerint az agrártámogatások mintegy 80%-a a gazdaságok mintegy 20%-ához vándorol és ezen az egyensúlytalanságon igyekszik kicsit módosítani az új javaslatával a Bizottság.
A Bizottság május 2-án hozza nyilvánosságra a javaslatát, majd a rákövetkező hetekeben az egyes fejlesztési alapok (Kohéziós Alap, Európai Regionális Fejlesztési Alap, stb.) részletszabályaira vonatkozó terveit ismerteti, így nem fog minden részlet kiderülni jövő héten. Ráadásul a kemény viták még csak most indulnak majd el a konkrét bizottsági javaslat ismeretében és mielőtt a 27 állam- és kormányfő rábólint a végső büdzsékeretre várhatóan 2020-ban, még az Európai Parlamentnek is jóváhagyását kell adnia a kialkudott büdzsére.

Kiszivárgott Brüsszel új terve: hatalmas összeget vennének el Magyarországtól
2018. április 23. 
Több tízmilliárd eurónyi uniós támogatást irányítanak át a 2021-2027-es uniós költségvetés drasztikusan módosuló szabályai miatt Lengyelország, Magyarország és Csehország felől a válság által erősen érintett dél-európai országok irányába - tudta meg a Financial Times, amely megszerezte a május 2-án megjelenő uniós költségvetési javaslat munkaanyagát. A cikk szerint az átalakítások különösen nyugtalanítóak lehetnek Lengyelországnak és Magyarországnak amiatt a már múlt héten kiszivárgott fejlemény miatt, hogy először az EU történetében politikai (jogállamisági) feltételekhez kötik a támogatások kifizetését. Egy régiós diplomata ki is mondta a lapnak: a mi régiónk rovására gazdálkodik a szűkös forrásokkal az Európai Bizottság, azaz tényleg pénzt fog veszíteni a régiónk.
A kiszivárgott brüsszeli tervre délután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is reagált:
Az FT cikkének néhány fontosabb információja:
A most 350 milliárd eurós Kohéziós Alap pénzelosztási szabályait drasztikusan átszabják: eddig csak az egy főre jutó GDP-alapú fejlettség mutatószáma alapján dőlt el, hogy az adott ország régiói mennyi uniós támogatásra jogosultak. 2021-től viszont (régi ígéret alapján) egy sokkal szélesebb mutatószám rendszer jön, amelyben figyelembe veszik a fiatalkori munkanélküliséget (még mindig súlyosan érinti a dél-európai államokat), az oktatás helyzetét, a migrációval kapcsolatos környezetet (feltehetően az intézményrendszert) és az innovációs kereteket.
Erősödik az EU-forrásokhoz való hozzáférés feltételessége: egyrészt az uniós alapelvek teljesítéséhez kötik a pénzosztást (a jogállamiság meglétéhez, azaz például a független bírósági rendszerhez), másrészt az is változik, hogy hogyan lehet elosztani a pénzeket (nem fejtette ki a lap). Nem véletlen mindezek miatt, hogy a készülő EU-s költségvetésben lesz egy "kohézió és értékek" című fejezet, és a lap szerint ezek a fejlemények egyértelműen aggodalmat kelthetnek Varsóban és Budapesten a jogállamiság (a független bírósági rendszer) terén folytatott eddigi brüsszeli viták miatt, amit persze a két ország úgy állíthat majd be, hogy beavatkoztak a szuverenitásukba.
A pénzelosztás szabályait úgy változtatja majd az Európai Bizottság, hogy az végső soron forrásokat terel majd át Lengyelországtól, Magyarországtól, Csehországtól és a balti államoktól Olaszország, Görögország és egyes francia régiók felé. Ez egyfajta kompenzáció is azért, hogy az EU-csatlakozás után a kelet-közép-európai régió felzárkóztatási célja erősen csökkentette a dél-európai országok által elérhető források mennyiségét. Lengyelország a 2014-2020-as uniós ciklusban összesen 77 milliárd eurónyi Kohéziós Alapbeli EU-pénzt költhet, Magyarország 22 milliárdot, Szlovákia 14 milliárdot a 350 milliárdból.
Mindez csak felerősíti azokat a vitákat és feszültségeket, amik abból erednek, hogy a Brexit eleve költségvetési lyukat üt a büdzsén, és számos egyéb új célra is forrást kell találni. A lap szerint a költségvetésért felelős biztos azt mondta: 5-10%-os vágás szükséges a kohéziós támogatásoknál, és egy megszólaltatott kohéziós politikai szakértő szerint az elmúlt 30 év legkeményebb vitái jöhetnek 2021-től induló EU-s költségvetés elfogadása körül.
Az egyébként is szűkülő kohéziós kassza mellet egyértelműen bejön a forráselosztás szabályaiba az, hogy mely országok mennyi menekültet fogadtak be. A lap emlékeztet arra, hogy mind Emmanuel Macron francia elnök, mind Angela Merkel német kancellár támogatja az ilyen típusú pénzügyi támogatást, amivel Németország, illetve Svédország mindenképpen számíthat forrásokra.
A Bizottság azon is szigorít, hogy mely fejlesztések válnak jogosulttá EU-s támogatásra, ami összességében afelé vezet, hogy nőni fog a tagállamok által felhasználandó költségvetési támogatások összege (csökken az EU-s társfinanszírozás aránya, ami Magyarországon a mostani ciklus Operatív Programjainak döntő többségénél 85%-os).
Jó hír mindezek mellett a régiónk országainak, hogy a Bizottság tervei szerint alsó és felső korlát közé szorítják azt, hogy a költségvetési alkudozások során az egyes országok mennyi pénzt veszthetnek mások javára, illetve mennyi pénzt nyerhetnek mások kárára.
Az FT cikke a Kohéziós Alapnál várható szabályváltozásokra koncentrált, azaz nem tért ki a Magyarország számára szintén lényeges agrárkassza várható 5-10%-os szűkítésére és az ottani szabályváltozásokra, ahogy számos egyéb kérdésre sem, de már ezekből is látszik, hogy kétszer hét év masszív támogatási periódus után már nem a mi régiónk áll a támogatási politika célkeresztjében. Mi eddig kaptunk 14 évet az EU-csatlakozás után, hogy a fejlesztési pénzek segítségével zárkózzunk fel, amennyire csak tudunk, az uniós keretek mentén kialakított otthoni pályázati rendszerek segítségével. Amint a közelmúltban a relatív GDP-pályák alapján bemutattuk: ezzel Magyarország csak korlátozottan tudott élni, a csehek, a lengyelek és a románok viszont sokkal jobban, persze a GDP-pályákat az EU-pénzek mellett sok egyéb tényező is jelentősen befolyásolta. 


A most kiszivárgott anyag alapján a Bizottság igyekszik visszairányítani a figyelmet Dél-Európára, amely a kelet-közép-európai térség csatlakozásával jelentős EU-forrásokat veszített, a 2008-2009-es gazdasági válság viszont elhúzódó és súlyos társadalmi-gazdasági hatásokat okozott. Utóbbi kapcsán elég csak a még mindig 30-40%-os magasságban álló fiatalkori munkanélküliségre (a 15-24 év közötti adatSpanyolországban 36%, Olaszországban 33% Magyarországon 11%), és az ebből adódó szerteágazó problémákra gondolni. Emellett az is látszik, hogy a 2015-ös válság óta már az EU-ba befogadott közel 3 milliónyi menekült tartós ellátását, integrációs erőfeszítéseinek költségeit (intézmények, képzés, ellátórendszer) is igyekszik beépíteni az EU-s költségvetés kereteibe a Bizottság.