2018. április 20., péntek

Pécskán működik Románia első Pro-Kína Klubja

2018. április 17., 
A Pro-Kína Klub alakuló ülésének prezídiumában a vendégek, illetve a város és a megye vezetősége

Népviseltbe öltözött fiatalok hagyományosan, kenyérrel és sóval várták őexcellenciája Xu Feihongot, a Kínai Népköztársaság bukaresti nagykövetét a múlt héten, akit Antal Péter polgármester és Miodrag Stanoiov alpolgármester mellett Eugenia Pete, a Doru Ioan Petescu Kultúrotthon igazgatója, valamint Andó András, Arad Megye Tanácsának Kommunikációs és Startégiai igazgatója is várt.
Pécskai útjára a nagykövetet elkísérte a felesége, illetve Zhang Zheng úr, Kína Nagykövetségének politikai irodavezetője, tovább prof. dr Lizica Mihuţ, a Román–Kinai Ház aradi kirendeltségének a vezetője.
A Pécskai Városházán a vendégeket a városi tanács tagjai, és az intézmény alkalmazottjai várták.
A Városházán történt rövid megbeszélés után pécskai körútra indultak, melynek során megtekintették az Ipari Parkot, az Arsat gyárat, a 2-es Számú Általános Iskolát, a Bivalyfarmot, továbbá a Pécskán működő kínai üzletet, ahol a nagykövet elbeszélgetett a tulajdonossal.
Románia első Pro-Kína Klubjának az alakulóülése 18 órakor a polgármesteri hivatal dísztermében kezdődött Iustin Cionca, az Arad Megye Tanács elnökének, a városi tanács, az iskolaigazgatók, továbbá nagyszámú érdeklődő részvételével.
„Felejthetetlen nap lesz a mai számomra. Mindannyian részesei voltunk annak, ahogyan ma a 70 éves román–kínai együttműködés történetébe egy jelentős lapnak a beírásánál. Az élményeket megköszönöm Iustin Cinnca megyei tanácselnök úrnak, Antal Péter polgármester úrnak és a pécskaiaknak” – nyilatkozta a nagykövet.
Antal Péter polgármester örömének adott hangot, amiért az országban éppen Pécskán alakult meg az első Pro-Kína Klub, amivel hozzájárulhatunk a kínaiak és a pécskaiak közötti közeledéshez.
A Doru Ioan Petescu kultúrotthon igazgatója röviden bemutatta a várost, majd a Klub négy tevékenységi területének a vezetői, Miodrag Stanoiov (gazdaság), dr. Vasile Chifor (kultúra), Eugenia Pete tanár (oktatás) és Anca Chevereşan (partnerprogramok) együttműködési elképzeléseiket vázolták. Iustin Cionca megyei tanácselnök az Arad megye és Hainan kínai kistérség közötti gazdasági lehetőségeket mutatta be, amelyek a Pro-Kína Klub jóvoltából tovább fejlődhetnek. Prof dr. Lizica Mihuţ, a Román–Kínai Ház aradi kirendeltségének az elnöke a pécskai adminisztrációval, Antal Péter polgármesterrel kialakult kiváló együttműködést méltatta, további bátor kezdeményezéseket kívánva neki.
A rendezvény végén a pécskai elöljárók Xu Feihongot a pécskai újkenyér ünnepe alkalmából újabb látogatásra invitálták.
Kép és szöveg, Sinka Pál