2018. április 24., kedd

Sikeres Méz- és Virágfesztivál Nagyzerinden Ha mindenki elégedett, biztos folytatás várható

Balta János 2018. április 23., 
Dávid Attila és Gyöngyi méhészete jól működik, már csak annyi mézük volt, amennyi az asztalukon látható

Vasárnap harmadik alkalommal szervezték meg Nagyzerinden a Méz- és Virágfesztivált, amelyre a hivatásos, illetve a műkedvelő virágárusok is kora reggeltől érkeztek. Ugyancsak ott voltak a helybeli méhészek képviselői, de Szénási Zsuzsanna mézeskalácsos is az alkalomhoz illő figurákkal várta a gyermekeket és a felnőtteket. Mivel a Fesztivál szervezői a kiállítók, illetve árusok fantáziájára bízták a felhozatalt, egy keményfoki (Avram Iancu-beli) asszony naposcsibéket is árult.
Mézeskalácsból Bogyó és Babóca
Amint Szénási Zsuzsanna érdeklődésünkre elmondta: mivel virágkiállításra érkezett, maga nem élővirágokat, hanem a kézimunkáiban megtestesített, csodálatos pontossággal hímzett rózsákat, szegfűket hozta magával. A mézeskalácsok közül a hagyományos szíveket kínálta, de immár csipkézve, amit régebben a férje készített, de most már maga is megtanulta. A gyermekeknek mézeskalács lovakat, illetve megformázta Bogyót és Babócát, amelyek a kicsik körében igen népszerűek. A Nagyzerindi Méz- és Virágfesztivál eddigi rendezvényein mindig jól árult, ezért bizakodva várta az érdeklődőket.
Bizakodó méhészek
A nagyzerindi Sikó Mirela mézzel és mézkészítményekkel érkezett. A családja már 25 éve foglalkozik méhészettel, nem csupán a remélt haszonért, hanem, mert szeretik. A 30 családnak a méztermékeivel nem járnak vásárba, az ismerősök otthonról viszik el. Tavaly jó idő járt a méhekre, tehát nem panaszkodik, a vasárnapi vásártól sem várt különösen nagy sikert, de mindenképp ott akart lenni.
Ugyancsak a vásáron találkoztunk a régi ismerősökkel, Dávid Attilával és feleségével, Gyöngyivel, akik érdeklődésünkre elmondták: jelenleg 50 körül van a méhcsaládjaiknak a száma, azokat elosztva tartják mindkét településen, a maguk kertjében. Az elmúlt évben a méheket betegségek nem tizedelték, ami nem a szerencsének, hanem a rendszeres és szakavatott kezelésnek köszönhető. Az évek során kialakult állandó klientúra jóvoltából, mostanra szinte annyi mézük maradt, amennyi az asztalukon volt látható. A beállt tavasszal párhuzamosan, megkezdődött a hordás, reményeik szerint, 2-3 hét múlva pergethetnek. Az elmúlt évhez viszonyítva, az idei szezon jobban indult, a méhek a márciusi tél dacára, jól átteleltek.
Vásárlók, nézelődők
Vajda Ildikó kisjenői amatőr képzőművész fehér, felakasztós muskátlikat keresett, egyelőre sikertelenül. Ugyancsak a virágok csábították a helyszínre az ágyai Zalányi Tündét és férjét, Csabát is, aki egyébként igen ügyes fafaragó hírében áll. A kérdésre, hogy hiányzik-e még valami a tájháznak is beillő ágyai házukból? Nevetve legyintettek: nem hiányzik semmi, most már minden a legnagyobb rendben van, csak éppen a virágok csábították őket Nagyzerindre.
Visszafogott virágkertészek
A nagyzerindi Gazsó Julianna nem számít hivatásos virágkertésznek, ezért a kertjében megnőtt virágokat, szobanövényeket hozta a vásárba.
A virágkertészekkel is megpróbáltunk elbeszélgetni, de szinte kivétel nélkül, mindannyian elzárkóztak a nyilatkozattól, ezért a Méz- és Virágfesztivál lebonyolításával megbízott Komlósi Róbert alpolgármestertől próbáltunk bővebb tájékoztatót kapni a virágosokról. Amint az alpolgármester elmondta, elsősorban a községbeli virágkertészek, Varga Lajos és Pálóczi Károly hoztak sok virágot, Újkígyósról a sok megrendelés miatt csak egyetlen virágkertész tudott eljönni. Első alkalommal érkezett Nagyszalontáról egy virágkertész, évelő virágokkal. Másik nagyszalontai virágkertész a nagyzerindi heti vásárokon is rendszeresen megjelenik, tehát vasárnap is ott volt. További 4 virágkertész jelezte részvételi szándékát, de valószínűleg a más irányú megrendeléseik miatt nem tudtak eljönni.
Akik viszont ott voltak, délben virág nélkül távoztak, ugyanis 12.30 órára szinte minden elkelt.
A vasárnapi rendezvény nem véletlenül kapta a fesztivál nevet, hiszen a szervezők gondoskodtak a fesztiválhangulatról is, hiszen ételt-italt árusító vállalkozók is ott voltak. A szép idő, a vásári hangulat, az elkapkodott virágok és az elégedett vásárlók további sikeres méz- és virágfesztiválok megszervezését sejtetik. E megállapítást erősítette annak a kisgyermeknek a hozzáállása is, akit az édesanyja alig tudott visszatartani, hogy minden virágot meg ne szagoljon