2018. április 30., hétfő

Vályogfal van, csatorna nincs

nepszava.hu 2018. ápr 30. 
Egyes alföldi megyékben a házak harmada vályogból épült, a lakások 12 százaléka nincs rákötve a csatornahálózatra, viszont az otthonok negyede 100 négyzetméternél nagyobb - lakáskörkép.

Még állnak a kerti vécék - Fotó: Shutterstock

A lakhatási körülmények folyamatosan javulnak, de azért még több százezer lakást kellene fejleszteni - ez derül ki a KSH napokban közzétett lakáskörülményekről szóló statisztikáiból, írj a portfolio.hu
A lakott lakások átlagos alapterülete 2016-ban 82 négyzetméter volt, 4 négyzetméterrel több, mint a megelőző, 2011. évi népszámláláskor. Az ok az, hogy az az újonnan épített otthonok nagyobbak - ma már minden negyedik otthon tágasabb, mint 100 négyzetméter. (A legkisebb, 30 négyzetméter alatti lakások közel fele a háború előtt épült.)
Ami az infrastruktúrát illeti 2016-ban a háztartások 98 százalékában csobogot vezetékes víz (ez az arány 1970-ben kevesebb, mint 50 százalék volt). A csatornázási helyzet már nem ilyen rózsás: az otthonok 12 százaléka nincs rákötve a hálózatra, így a szennyvízelvezetés kevésbé korszerű módjait kénytelen használni. (Több mint 70 ezer lakást sújt a szennyvízelvezetés teljes hiánya.)
A modern építési módok, technológiák alkalmazásával és a régebbi építésű lakások korszerűsítésével folyamatosan nő a lakásállományf komfortossága - állapítja meg a mikrocenzus. 1990-ben az összkomfortos lakások aránya nem érte el a 40, a komfort nélküli vagy szükséglakásoké meghaladta a 20 százalékot. Mára a két legmagasabb komfortfokozatba (összkomfortos és a komfortos kategóriába) sorolt lakások aránya 95 százalékra nőtt - igaz, az összkomfortos lakások aránya még mindig egy hajszállal elmarad a kétharmadtól. Vagy jóval többel: Nógrád valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében éppen csak alkások fele összkomfortos, míg Jász-Nagykun-Szolnok megyében annyi sem.
A lakások közel 30 százaléka 1960 előtt épült - azaz majdnem hatvan éves, vagy öregebb. A lakott otthonok kétharmada téglafalazatú, 14 százaléka panelelemekből épült, 13 százaléka vályogból épült. A vályog az Alföldön volt kedvelt alapanyag: Jász-Nagykun-Szolnok megyében 37, Békés és Bács-Kiskun megyében 31-33 százalék körüli volt a vályoglakások aránya, de Tolna, Szabolcs-SzatmárBereg és Csongrád megye lakott lakásainak is közel negyede ebből az alapanyagból épült