2018. május 1., kedd

A béremelések nem vezetnek a gazdaság összeomlásához

 2018-05-01 0
Az oktatásban és az egészségügyben nőttek a bérek – jelentette ki hétfő este a Románia Televízióban Viorica Dăncilă miniszterelnök, aki hozzátette: a béremelések nem vezetnek a gazdaság összeomlásához.
‘Az egészségügyi rendszerben nőttek a bérek. 2016-hoz képest egyetlen olyan fizetés sincs, amely ne nőtt volna. Mi több, idén március 1-jétől az orvosok bérei 75% és 125 % közötti mértékben nőttek. Láttam, hogy vannak gondok, elsősorban a pótlékokkal, éppen ezért találkoztam a kórházmenedzserekkel, hogy azonosítsuk a problémákat és keressünk megoldást ezekre. Csökkentené a feszültséget, hogyha az ügyeleti pénzt nem számítanánk bele a 30 %-os pótlékalapba’ – vélekedett a miniszterelnök.
Dăncilă azt mondta, hogy a béremeléseknek elsősorban az volt a céljuk, hogy az orvosok ne hagyják el az országot.
Jelentős bérnövekedések voltak az oktatásban is – egészítette ki a miniszterelnök.
Viorica Dăncilă cáfolta, hogy ezek a béremelések a gazdaság összeomlásához vezetnének. ‘Nem. Többször kifejtettem ezt a dolgot. (…) Minden alkalommal hangsúlyoztam, hogy minden eddigi intézkedésünk fenntartható’ – fogalmazott a miniszterelnök, és azzal érvelt, hogy a béremelések ellenére javulnak a gazdasági mutatók.
AGERPRES/(RO – szerző: Marius Septimiu AVRAM, szerkesztő: Oana POPESCU; HU – szerkesztő: ERDÉLY András)