2018. május 18., péntek

Az állatorvosok napját ünnepelték

2018-05-18 
„Az orvos az embert menti meg, az állatorvos az emberiséget” — köszöntötte Louis Pasteur gondolatával az egybegyűlteket tegnap dr. Zeicu Dan az állatorvosok napja alkalmából.

Bár az állatok gyógyításának tudománya egyidős az emberek gyógyításának tudományával, csak az 1800-as évek közepén nyerte el azt a helyet a tudományok körében, amely már réges-rég megillette volna. 1863-ban dr. J. Samu hívta életre azt az állategészségügyi kongresszust, amely olyannyira kinőtte magát, hogy létrejött az Állatorvosi Világszervezet (WVA), amely mind a mai napig egyesíti és képviseli a globális állatorvosi szakmát, felhívva a figyelmet arra, hogy az állatok egészsége kihat a környezetre, a gazdaságra, az élelmiszeriparra; legfőbb feladatköre pedig, hogy feltárja és visszaszorítsa az embereket is érintő fertőző betegségek terjedését az állattenyésztés területén.
Romániában 1871. május 15-én 14 állatorvos írta alá azt a nyilatkozatot, amely az Állatgyógyászati Társaság alapító okirata lett — Ferdinánd király 1919. augusztus 4-én rendeletben ismerte el a társaságot jogi személyként —, 1914. június 29-én pedig megalakult a Romániai Állatorvosok Általános Egyesülete, szakmai, támogatói és deontológiai feladatkörrel, párhuzamosan működve a tudományos kérdésekkel foglalkozó Állatgyógyászati Társasággal. Elődeik előtt tisztelegve az Állatorvosok Kollégiuma május 15-ét nevezte ki az állatorvosok napjának — ezen a napon (vagy hozzá közeli dátumon) az Állatorvosi Kamara és az Állatorvosok Szatmár Megyei Egyesülete találkozóra és ünneplésre hívja a megye aktív és nyugalmazott állatorvosait, valamint a Szatmár Megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság munkatársait. A rendezvénynek tegnap a Melody rendezvényterem adott otthont, ahol délelőtt a Kolozsvári Állatorvosi Egyetem lektorai tartottak előadást egyrészt a műtéti altatásokkal és fájdalomcsillapítással, másrészt egy nagyon is széles réteget érintő, modern kori betegséggel: a házi kedvencek túlsúlyosra etetésével és fogyókúráztatásával kapcsolatban. A szakmai megbeszélést követően dr. Zeicu Dan és dr. Dumuţa Nicolae köszöntötte az egybegyűlteket, majd az ebéd és a találkozó estébe nyúló, kellemes hangulatú ünnepléssel ért véget.