2018. május 2., szerda

Biró Zsolt politikai nyilatkozata !

Tisztelt Elnök Úr!  Tisztelt Kollégák!
Az április 18-án tartott ülésen, a marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem szenátusa, illetve a Petru Maior egyetem azt a döntést hozta, hogy egybeolvassza a két egyetemet.
Mindez az egyetemi autonómiára hivatkozva történt, viszont kizárva a folyamatból az érintettek egy részét. Történt mindez tehát az autonómia nevében egyrészt, másrészt viszont a többség diktatúrája ervényesült. 
Lenne nekem is egy kérdésem. Többnyire szónoki. Az egyetemi autonómia felülírja a törvényeket? Ez egy költői kérdés, figyelembe véve azt, hogy Romániában az oktatási törvény évek óta nincs tiszteletben tartva és mindez történhet az egyetemi autonómiára hivatkozva. 
Tisztelt Kollégák!
Ezt az egyesítést a magyar karon oktató tanárok vitatják. Vitatják a magyar diákok, de vitatja a román diákok egy része is, nyilvánvalóan azért mert tudják, veszíteni fognak. Az is egyértelmű, hogy az egyesítés szándékával a MOGYE veszíteni fog a multikulturális jellegéből, amit nem mellékesen szintén törvény garantál, de veszíteni fog az oktatás minősége tekintetében is. 
A múlt héten tüntettek Marosvásárhelyen. Diákok, illetve tanárok vonultak utcára. Holnapra egy újabb tüntetést szerveznek. Szolidaritásomat fejezem ki a tüntetőkkel. Szeretném biztosítani Önöket, innen a mikrofon elől is, hogy mi támogatjuk a MOGYE magyar tanárainak és és diákjainak törekvéseit. 
Határozottan kérem ezúton is Valentin Popa miniszter urat, hogy ne engedélyezze a két egyetem egyesítését. Valentin Popa, mint oktatási miniszter, köteles betartani az ország törvényeit, köteles bitosítania azok végrehajtását és nem hagyhatja figyelmen kívül azt a tényt, hogy 2011 óta a MOGYE vezetősége megtagadja annak végrehajtását, nevesen, hogy az egyetem keretein belül hozzák létre az önálló magyar kart. 
Ugyanezzel a kérdéssel fordulok a marosávásárhelyi MOGYE vezetőségéhez is. Hajtsák végre az oktatási törvény vonatkozó részét, azaz hozzák létre az önálló magyar tagozatot a MOGYE keretein belül. Nem kérek egyebet, csak az ország törvényeinek a betartását! 
Bukarest, 2018. április 25.
Biró Zsolt,
képviselő