2018. május 15., kedd

Csütörtökön kezdődik az Aradi Gazdasági Vásár Még nem tudni, jön-e az államelnök

2018. május 14., 
Teljes gőzzel folynak az előkészületek a városvezetés által az idei év egyik legnagyobb rendezvényének tartott Aradi Gazdasági Vásárra. A május 17–20. között sorra kerülő eseményt az Aradi Polgármesteri Hivatal, a Megyei Tanács és a Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara rendezi nagy számú hazai és külföldi meghívottal, köztük diplomáciai vezetőkkel, üzletemberekkel, politikusokkal stb.
Gheorghe Seculici kamaraelnök szerint a konferenciákkal, szakmai bemutatókkal, vitafórumokkal és kulturális műsorokkal teletűzdelt seregszemle nemcsak Aradon, hanem országos viszonylatban is premiernek számít, célja felsorakoztatni a város és a megye üzleti szférájának legerősebb képviselőit, mindazokat a cégeket, nagyvállalatokat, melyek az utolsó évtizedekben nagyot lendítettek a térség gazdaságán.
A program szerint a vásár 17-én, csütörtökön 11 órai kezdettel startol az Expo Nemzetközi Vásárközpontban (Aurel Vlaicu u., ipari övezet), egy több mint 44 ezer négyzetméteres területen. A program idején az A pavilonban bemutatkoznak az aradi ipar legfontosabb gazdasági szereplői, míg a B pavilon a térség gasztronómiai és borászati különlegességeinek nyújt helyet. A C pavilonban sikeres aradi vonatkozású márkákat szeretnének népszerűsíteni a szervezők.
A vásárra tekintélyes számú kínai küldöttséget is meghívtak, a kínaiak ugyanis a legaktívabb beruházóknak számítanak Arad megyében, állítják a szervezők. Várhatóan képviseltetnek Arad megye, illetve Arad város partnervárosai, testvértelepülései is (Gyula, Mezőhegyes, Nagybecskerek/Zrenjanin, Zadar stb.), melyekkel számos közös programot, beruházást bonyolít a térség.
A rendezvény első napján, csütörtökön tartják az ún. Diplomáciai Gálát (Expo, a program szerint 15.30 órától), melynek keretén belül nyitják meg Az európai gazdaság jövője a Brexit és az Új Selyemút között c. nemzetközi konferenciát. A konferenciára – melyen többek között a megye és a város vezetői tartanak beszédet – a szervezők meghívták Klaus Iohannis államelnököt is, az államfő aradi látogatását azonban e cikk megírásáig nem erősítették meg Bukarestből.
„Szeretnénk minél több diplomatát lehozni a Diplomáciai Gálára, hogy bemutathassuk az aradi gazdaság jelenlegi állapotát és mindazokat az elképzeléseinket, melyek Arad gazdasági fellendítését szorgalmazzák” – nyilatkozta Gheorghe Falcă aradi polgármester.
A szervezők ingyenes szállítási lehetőséget biztosítanak minden érdeklődőnek az Expo Vásárközpontig. Az ingyenes autóbuszos járat az aradi Hegyalja térről (Podgoria) indul félóránként, 10.30 órai kezdettel, 16.30 óráig bezárólag. Kivételt képez a szombati nap, amikor az első autóbusz 9.30 órakor indul a Hegyalja térről az Expóba, az utolsó pedig 20.30-kor. Vasárnap szintén 10.30-kor indul az első busz, 14.30-kor pedig az utolsó.
Az Expótól a buszjáratok értelemszerűen ugyancsak félóránként közlekednek, annyi különbséggel, hogy a visszaindulás 13 órától kezdődik, továbbá 11 órától szombaton és vasárnap.
A részletes menetrendet, továbbá a rendezvény mozzanatait a vásár Facebook-oldalán (Târgul Economiei Arădene) követhetik nyomon az érdeklődők.
Az esemény idején a belépés ingyenes minden programra.
Cs. E.