2018. május 15., kedd

Elköltözik Budapestről Soros György alapítványa

Végül is elköltözik a Nyilt Társadalom Alapaitvány, belátva, hogy nem kerülhetik ki a törvényi előírásokat és be kell számolniuk, honnan és főleg mennyi pénzt kapnak külföldről. Igaz csak a nemzetközi irodáról lenne elköltöztetve, de ez már szimbólikus értéket ad, mert ezzel is az EU-s vezetőknek adnának lovat,mert azt a látszatot keltik, hogy a magyar kormányt hibáztatják, amit a Timmermans alelnök meg is magyarázta, azaz továbbiakban is negatív és ellenségképet akarják növelni. Viszont amint a Patrick Gaspard kimondja, hogy a magyar kormány nem akarja megengedni, hogy a civil szervezetek politikai előnyt szerezzen... Sajnálatos, hogy ezek nem a demokráciában gondolkoznak, hanem a választók akarata ellen akarnak tenni, amivel semmibe veszik a nép akaratát... HZ
http://www.itthon.ma/elkoltozik-budapestrol-soros-gyorgy-alapitvanya/
Beszünteti működését Budapesten a Nyílt Társadalom Alapítványok nemzetközi irodája és átköltözteti munkatársait a német fővárosba – jelentette be keddi, New York-i keltezésű közleményében az alapítvány, az „egyre nyomasztóbb magyar politikai és jogi környezetre” hivatkozva.
A tájékoztatásban azt írták, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok továbbra is támogatni fogják a civil szervezeteket Magyarországon az olyan fontos területeken, mint a művészet és a kultúra, a sajtószabadság és az átláthatóság, valamint az oktatás és egészségügyi ellátás biztosítása minden magyar állampolgár számára. 
A közleményben megjegyzik: a magyar kormány arra készül, hogy tovább korlátozza a civil szervezetek munkáját. „A magyar kormány becsmérli a munkánkat, és hamis színben tünteti fel, korlátozza a civil társadalmat politikai előnyszerzés céljából, olyan taktikát alkalmaz, amelyre még nem volt példa az Európai Unió történetében” – idézi a közlemény Patrick Gaspardot, a Nyílt Társadalom Alapítványok elnökét. „Az úgynevezett Stop Soros jogszabálycsomag a legújabb ilyen próbálkozás. Nem tudjuk tovább garantálni a munkánk és a munkatársaink biztonságát Magyarországon, és nem tudunk védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben.
A Die Presse című osztrák napilap a Nyílt Társadalom Alapítványok New York-i központjára hivatkozva április 19-én már írt a tervezett lépésről, jelezve, hogy az iroda a nyáron Berlinben nyitja meg kapuit.
[MTI]