2018. május 15., kedd

Falunapokat tartanak a gazdaság, kultúra és hitélet harmóniájában Gyergyóalfaluban

Balázs Katalin • 2018. május 15., 
„Alfaluból indult a falunapi rendezvények sora a Gyergyói-medencében, és itt nőtte ki magát a legnagyobbra. Erre az eseményre várjuk szeretettel a helybélieket és vendégeket, olyan programokra, melyek alkalmat teremtenek az együttlétre, egymás megismerésére, az emlékek felidézésére” – így kezdte a falunapokra szóló meghívóját Gáll Szabolcs, Gyergyóalfalu polgármestere. Nagy ünnepség lesz ugyanis a községben május 24–27-én. 

Sajtótájékoztató az alfalvi eseményekről. Balról jobbra: Kassay Péter, Gáll Szabolcs és Bege László • Fotó: Balázs Katalin 

A szervezők azt tartják, egyházi és világi rendezvények együtt teszik kerekké a Szentháromság ünnepére időzített településünnepet, mely programja a szokásosnál is gazdagabb idén. A falunapok eseményei ugyanis egybeesnek egy, az Európa a polgárokért nevet viselő program megvalósításával. Helyi értékek=európai értékek a nyertes pályázat címe, melynek keretében hét ország képviselői érkeznek a nagyközségbe.
Ez hozzávetőleg kétszáz vendéget jelent, akik konferencia keretében ismertetik népük és vidékük jellegzetességeit, gasztronómiai különlegességeikkel kóstoltatják a helybélieket, illetve a színpadon is fellépnek kultúrájukból nyújtva ízelítőt. Kassay Péter, e program egyik koordinátora a keddi sajtótájékoztatón elmondta, a konferencia mindenki számára nyitott, a gasztronómiai kínálat is mindenkinek szól. A Jókai bablevestől a horvát édességig és az olasz ételkülönlegességekig lesznek bőséggel csemegék. Kassay azt reméli, hogy ez az együttlét csak a kezdete lesz egy tartalmas együttműködésnek. 
Gáll Szabolcs polgármester kiegészítésként fűzte hozzá, hogy a folytatásra nem csak a találkozón aláírandó együttműködési szándéknyilatkozat sarkallja majd a feleket, hanem a hagyomány is. Alfaluban ugyanis szokás, hogy a testvértelepülésekkel olyan kapcsolatokat ápolnak, melyből haszna származik a községnek, és erre példaként Faddot hozta fel, onnan származik a térségben egyedüli feketeribiszke-kombájn. 
• Fotó: Balázs Katalin 
Tartalmasnak ígérkezik tehát a május 24–27. közötti időszak Alfaluban. Újra neves fellépők érkeznek, mind például Nagy Feró és a Beatrice, a P-Mobil és a Bagossy Brothers Company. Utóbbi tagjai nem felejtik el, hogy Alfalu a zenekar alakulása óta mellettük áll. 
De nem feledkezhetünk meg arról a gesztusról sem, melynek megvalósítói a gyimesi férfikórus tagjai lesznek. Bege László alpolgármester mondta el, főleg régen több alfalvi férfi is csángóföldről hozott feleséget. Ők megtalálták helyüket a községben, beilleszkedtek, ám az alfalviak keveset tudnak arról, honnan is érkeztek. Ebből a kultúrából hoznak ízelítőt a kórustagok, ajándékot ide származott földijeiknek. 
Az ünnepség programja 
Május 24., csütörtök: 
10 óra: XVII. Felszállott a páva – Gyergyói-medencei kisiskolások népdal, néptánc találkozója a művelődési házban; 
Május 25., péntek
9–14 óra: Európai értékek = helyi értékek – konferencia a sportcsarnokban; 18 óra: Családnevek focibajnoksága a műfüves sportpályán; 20 óra: No Sugar-koncert a szabadtéri színpadon; 22 óra: Nagy Feró és a Beatrice-koncert a szabadtéri színpadon; 23.50–2 óra: DJ. Szili a szabadtéri színpadon. 
Május 26., szombat
9–13 óra: Caritas sátor a központi parkban: ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérés; 
9–14 óra: Helyi termékek kiállítása és vására az Al-Falusi Kaláka Egyesület szervezésében a központban; 
9 óra: Családnevek focibajnoksága a műfüves sportpályán; 
9 óra: Európa gasztronómiája – kulináris séta a tűzoltóság épülete melletti utcákban; 
10 óra: Térzene a központi parkban; 
10 óra: Ügyességi játékok, kézműves foglalkozások, plébániai vetélkedő a plébánia udvarában és a központi parkban; 
16 óra: Lokális–Globális – testvértelepülések kulturális bemutatkozója a szabadtéri színpadon; 
19 óra: Brill Dance táncelőadás a szabadtéri színpadon; 
20 óra: Titán-koncert a szabadtéri színpadon; 
22 óra: P-Mobil-koncert a szabadtéri színpadon. 
Május 27., vasárnap: 
12 óra: Ünnepi búcsús szentmise; 
17 óra: Féltett kincsünk a hagyomány – a Domokos Pál Péter Hagyományőrző Egyesület műsora a szabadtéri színpadon; 
18 óra: Gyimesvölgye Férfikórus a szabadtéri színpadon; 
20 óra: FullScreen-koncert a szabadtéri színpadon; 
22 óra: Bagossy Brothers Company-koncert a szabadtéri színpadon.